Koturaljkaški savez

Ovo je službena stranica
Koturaljkaškog saveza Hrvatske
i Zagrebačkog koturaljkaškog saveza.

AUTOR

Odluke nemaju logike

Nove odluke o popuštanju protuepidemijskih mjera vezanim uz širenje COVID-19 barem što se tiče sporta nemaju baš neke logike. Vlada je donijela odluku:

  1. Omogućuju se treninzi športašica i športaša I. i II. kategorije u pojedinačnim športovima te seniorskim športskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja

Ovakva odluka nema nikakve logike, niti veze sa strukom.

Sportski trening poznaje sljedeće oblike rada: treninga je individualni ili grupni. Grupni trening može biti frontalni ili skupni. Znači, što se tiče treninga ne postoje treninzi individualnih i treninzi ekipnih sportova, nego se trening dijeli na individualni ili grupni. Nadalje treninzi se provode na otvorenom ili zatvorenom.

Ako je odluka da se dozvole treninzi ekipnim sportovima, onda ne postoje zapreke da se dozvole treninzi svima.

Također kategorizacija sportaša dijeli se na vrhunske sportaše, što obuhvaća sportaše I, II i III kategorije, vrsne sportaše, to su sportaši IV kategorije i darovite sportaše, to su sportaši V i VI kategorije, odnosno juniori i kadeti.

Ekipama koji su kategorizirani kao III i IV kategorija ili koje čak niti nemaju kategoriju dozvolit će se grupni treninzi (nogomet, rukomet, košarka,vaterpolo) , a individualnim sportovima samo I i II kategorija. Nema logike.

A sada malo o sportašima V i VI kategorije. Trenutno nema škole, a neki od tih sportaša niti ne idu u školu zato da bi mogli posvetiti se sportu, a trenutno im je zabranjeno provođenje trenažnih procesa. Za njih su sada treninzi puno, puno važniji nego za seniore. Sigurno se pitate zašto?

Kadeti, a posebno juniori pripremaju se da jednog dana budu uspješni seniori. Prelazak iz juniorsku u seniorsku kategoriju posebno je težak i selektivan. Potrebno je uskladiti razvojne periode sa natjecateljskim periodima. Natjecateljski periodi su bitni zbog ostvarivanja rezultata, a zapravo najvažniji su ovi razvojni periodi jer tada sportaš razvije određene sposobnosti koje će odlučivati o budećem uspjehu ili ne uspjehu. I sada kada je period bez natjecanja, kada bi se ti mladi sportaši mogli posvetiti treninzima i imati odličnu mogućnost razvoja, njima se ne dozvoljava trenirati.