Koturaljkaški savez

Ovo je službena stranica
Koturaljkaškog saveza Hrvatske
i Zagrebačkog koturaljkaškog saveza.

AUTOR

Teatar apsurda

Vlada i HZJZ napravili su teatar apsurda od sportskog treninga. Sportaši moraju biti udaljeni 5 metara jedan od drugog, najmanje 20m² po sportašu i maksimalno 5 osoba na terenu. Ali najvažnije je da li imate I ili II kategoriju. Već sa III kategorijom isto ste vrhunski sportaš, ali ne možete trenirati. Samo da pojasnim da se III kategoriju dobiva za osvajanje medalja na  Univerzijadi, Mediteranskim igrama i sl.

Zašto se onda ne može igrati tenis? Ali može se igrati nogomet.

Zašto onda se ne smije koristiti skate park? Ali može se igrati rukomet.

Zašto se ne može ići na golf? Ali se smije igrati košarka.

Zašto se ne može baviti skokovima u vodu? Ali se smije igrati vaterpolo.

Zapravo 3 tenisača i jedna tenisača smiju trenirati tenis (samo oni koji imaju kategorizaciju), ali 220 mahom ne kategoriziranih nogometaša mogu trenirati. Recimo gotovo svi naši profesionalni tenisači ne smije trenirati jer nisu napravili kategorizacije. A s kim će ovi tenisači trenirati kad im nitko ne može doći sparirati. I tako bi se moglo pričati o svakoj apsurdnoj situaciji do koje će doći zbog ovako napisane odluke.

Što je sa sportskim objektima. Za jedan trening doći će nekoliko ljudi da otvori, počisti i zatvori centar. Zašto onda ne bi i drugi mogli trenirati pod istim uvjetima. Ili što je sa vlasnicima teretana u kojima sportaši također treniraju. Oni bi trebali doći, otvoriti teretanu za njih maksimalno 5 i poslije zatvoriti.

Ako gledamo sa epidemiološkog aspekta kakva je razlika dali na trening dolazi sportaš I kategorije ili VI kategorije? Ako gledamo sa ekonomskog aspekta, zašto otvarati sportski objekt za jedan trening, a ne za 8 treninga, naravno pod istim uvjetima.

Zašto je sigurnije da sportaši I i II kategorije treniraju u dvorani, od toga da neki ne kategorizirani sportaši treniraju, recimo tenis na otvorenom. Tenis teren je veličine je cca 700m². Ili recimo da treniraju u skate park od 1.800m², koji je sam po sebi sportski objekt otvorenog tipa. I opet bi mogao nabrajati brojne apsurdne situacije.

Vremena su kada trebamo biti odgovorni, ali u isto vrijeme trebamo se ponašati racionalno. Treba paziti na zdravlje svih, ali sportaši su naučeni, mogao bih reći i istrenirani da vode računa o sebi. Ako paziš na svoje zdravlje, u isto vrijeme čuvaš i zdravlje onih s kojim si u kontaktu.

Tu su i detaljne preporuke

 • Treninzi smiju biti održani samo sukladno rasporedu i s točno onim športašima i trenerima te uz prisustvo potrebnog tehničkog osoblja koje je navedeno u rasporedu.
 • Ako netko ima povišenu tjelesnu temperaturu ne smije dolaziti na treninge, a posumnja li se ili utvrdi li se tijekom treninga da netko ima povišenu tjelesnu temperaturu ili bilo kakve simptome respiratorne bolesti trening se prekida te se oboljeli upućuje obiteljskom liječniku na daljnju obradu.
 • U slučaju potrebe za prisustvom zdravstvenog djelatnika na treningu, pri bliskom kontaktu zdravstveni radnik mora koristiti odgovarajuću zaštitnu opremu, odnosno kiruršku masku, kombiniranu s vizirom i jednokratne rukavice.
 • Igračima i trenerima na trening se preporučuje da dolaze pojedinačno, osobnim vozilima, u opremi za trening uz izbjegavanje korištenja prostorija svlačionice.
 • Tijekom treninga preporučuje se da drže razmak od 5 metara kao nužne udaljenosti za fizičku distancu.
 • Gdje god je moguće treninzi se trebaju održavati na otvorenom terenu.
 • Nakon korištenja lopti, rekvizita i ostale opreme potrebne za trening, sva se mora po završetku treninga dezinficirati.
 • Za treninge u kontaktnim športovima gdje nije moguće održavati fizičku distancu između trenera i športaša, preporučuje se da uvijek isti trener i isti športaš odrade trening.
 • Svakom igraču preporučuje da ima svoju označenu plastičnu bocu s tekućinom kao i ostale potrepštine koje moraju biti u torbi označenoj s imenom športaša. Plastične boce za napitke i ostali otpad nastao tijekom treninga odlaže se u za to predviđenu kantu za otpatke s dvostrukom vrećicom i odgovarajućim poklopcem.
 • Nakon treninga igrači i treneri odlaze izravno kući, bez tuširanja i bez
  ulaska u svlačionicu, poštujući mjere fizičke udaljenosti, najbolje odvojeno, jedan po jedan.
 • Nakon svakog treninga zatvorene športske objekte (sve dijelove športskog objekta – trenažni prostor, sanitarni čvor…) potrebno je dezinficirati prema naputcima HZJZ-a (poveznica: )

I najvažnije EVIDENCIJA:

Za svaki trening uspostavit će se sustav vođenja evidencije treniranja (podaci o treneru, športašu, asistentu i eventualno ostalim uključenim osobama potrebnim za odvijanje treninga te lokaciji treniranja) radi naknadnog lakšeg epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze virusom SARS-CoV-2. Evidencija će se voditi i za pojedinačne treninge s trenerom, za sve športove.