Koturaljkaški savez

Ovo je službena stranica
Koturaljkaškog saveza Hrvatske
i Zagrebačkog koturaljkaškog saveza.

AUTOR

Alpin slalom

2010. KK Marjan, Split, organizira

Inline slalom Bluesun kup

Na ovim linkovima Slobodna dalmacija i Večernji list izvjestili su o 1. utrci kupa održanoj u Bolu, na Braču, u Blue Sun resortu.

http://www.vecernji.hr/regije/u-rolericama-se-skijaju-ma-koje-sljeme-niz-marjan-jure-slalomasi-clanak-140677

http://www.slobodnadalmacija.hr/Mozaik/tabid/80/articleType/ArticleView/articleId/103554/Default.aspx

Na ovom linku u Slobodnoj dalmaciji objavljen je izvještaj sa tiskovne konferencije održane za najavu 1. sezone inline alpin slaloma kupa u Hrvatskoj. 

http://www.slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/102560/Default.aspx

Koturaljkaški klub Marjan od mjeseca svibnja pa do listopada organizira šest utakmica u inline slalomu. Natjecanja se boduju svaka za sebe, a na kraju serije od šest utakmica dobiju se ukupni pobjednici Bluesun kupa.

 Raspored natjecanja:

 Bol                  21. do 23.05.2010.god.

Tučepi             11. do 13.06.2010.god.

Split                25. do 27.06.2010.god.

Split                 3. do   5.09.2010.god.

Tučepi             17. do 19.09.2010.god

Bol                   1. do   3.10.2010.god.

Propozicije kupa bit će objavljene uskoro.

08.09.2007.  Prvenstvo Hrvatske

Ovako je izgledalo danas u Opatiji na startu 1. otvorenog Prvenstva Hrvatske u inline alpin slalomu. Ukupno je startalo 140 natjecatelja u svim kategorijama. Bilo je nekoliko padova, ali kao u obično u našem sportu to su samo modrice i ogrebotine.

Natjecanje su otvorili g. Luciano Sušanj, gradonačelnik Opatije g. Amir Muzur i predsjednik našeg saveza g. Dubravko Miiler.

Dok čekamo službene rezultate vidjeli smo da je danas najbolje vrijeme ostvario Manuel Gauh iz Njemačke; 26.59 sec.

Naša Yvonne Schnock u prvoj vožnji ostvarila je 2. vrijeme 32.67, a u drugoj vožnji ‘haklala’ je kolac, tako da nije ostvarila plasman u drugoj vožnji.  

Inline alpin slalom

Alpske discipline nova su grana rolanja. Kao što im i ime govori rolerska su verzija skijaških alpskih disciplina. Trenutno imamo dvije discipline inline alpine slalom i spust na rolam.

Za inline alpin slalom zaslužna je obitelj Schnock iz Minhena, Njemačka. Yvonne Schnock kao mlada nekoliko puta se ozlijeđivala na skijanju i doktori su joj zabranili skijati, ali nisu joj zabranili rolati. Njezin otac je izumio i patentirao ploču sa zglobnim ‘kolcem’, kao u skijanju da bi Yvonne mogla nastaviti trenirati skijanaj na rolama. Vrlo brzo nova disciplina je prihvačena i razvijaju se sustavi natjecanja. Naravno u godinama koje dolaze Yvonne je bila najbolja u toj disciplini.

2006. godine u Inline Alpine – Europa cupu nastupilo je preko 600 žena i muškaraca. Ovo natjecanje rezervirano je samo za najbolje, pro natjecatelje, gdje je osiguran i nagradni fond. Postoji još nekoliko nacionalnih kupova u europi i International cup za kadete, juniore i seniore, koji je bez novčanih nagrada.

Pravila natjecanja

Inline alpin slalom je disciplina slična skijaškom slalomu. ‘Kolac’ je zglobni, kao u skijanju samo je fiksiran na ploču koja se nalazi na asfaltu. Nagib staze mora biti između 4%-12%. Na startu je poželjno da se nalazi rampa, za početno ubrzanje. Dužina staze je od 35-55 vratiju sa razmakom od 4-8 metara između vratiju.

Pobjednik je onaj natjecatelj koji u dvije vožnje ostvari bolje vrijeme, vremena obiju vožnji se zbrajaju. U drugu vožnju plasiraju se 30 žena i 50 muškaraca. U prvoj vožnji može nastupiti po 5 muškaraca i 5 žena iz jedne zemlje, ako pravilima IAEC nije određeno drugačije, i organizator ima pravo na 10 pozivnica.

Stazu za prvu vožnju postavlja domaćin, a stazu za drugu vožnju postavlja trener kojeg odredi Izvršni odbor IAEC. Vrijeme se mjeri elektronski i mora biti vidljivo postavljeno u ciljnoj ravnini.

Pobjednik kupa je natjecatelj koji sakupi najviše bodova iz svih utrka, ukupno je 7 utrka. Pobjednik dobiva 100 bodova, a prvih 30 dobivaju bodove, s tim da 30. plasirani dobiva 1 bod, kako u ženskoj, tako i u muškoj konkurenciji.