Koturaljkaški savez

Ovo je službena stranica
Koturaljkaškog saveza Hrvatske
i Zagrebačkog koturaljkaškog saveza.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

AUTOR

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Zašto treba izbjegavati trening na otvorenom za vrijeme coronavirusa

Prilikom tjelesne aktivnosti – treninga, u organizmu se događaju brojne fiziološke promjene. Nakon završetka fizičke aktivnosti organizam se pokušava vratiti u ‘normalu’, nakon čega smo naš organizam doveli do boljeg stanje nego prije vježbanja. Ovo je vrlo pojednostavljeno.  Promjene se događaju i u našem imunološkom sustavu. Imunološki ili imuni sistem je sistem organa koji štiti organizam od napada stranih mikroorganizama (virusa, bakterija, gljivica i parazita), njihovih kemijskih supstanci (toksina), kao i vlastitih izmijenjenih (npr. tumorske) i istrošenih stanica.

U trenutku vježbanje, ali i nakon vježbanja naš imunološki sistem djeluje ograničeno, odnosno događa se efekt „otvorenog prozora“. U tom periodu naš organizam podložniji je raznim infekcijama, pa tako i coronavirusu. Prema nekim stručnjacima taj efekt „otvorenog prozora“ može trajati od 4 sata do 3 dana, ovisno o trajanju i intenzitetu vježbanja.

Zato pozivam sve da se pridržavaju uputa stožera civilne zaštite i da vježbaju u kući. Izbjegavajte odlaske na rolanje, čak i na otvorenom. Izlazeći izlažete sebe i druge zarazi. Kad izađete na rolanje ili jogging skloni ste zaustaviti se na klupama, stati na istezanje i time omogućiti transmisiju coronavirusa.

Postoje brojni programi za vježbanje kod kuće. Zato redovno prozračit prostorije, te ih redovno čistite. Za sada izbjegavajte naporne treninge i pravilno se hranite.

Nadam se da će uskoro ova opasnost proći.

Kako sada stvari stoje prva utrka u kalendaru biti će 5.7.2020. GROBNIK.