Koturaljkaški savez

Ovo je službena stranica
Koturaljkaškog saveza Hrvatske
i Zagrebačkog koturaljkaškog saveza.

AUTOR

World Roller games 2019., Barcelona

Hrvatska nastupa s najvećim brojem sportaša i sa najvećom delegacijom na 2. Roller gamesima u Barceloni, svim Svjetskim prvenstvima svih disciplina u jednom gradu. Ova manifestacija počinje i završava sa svečanim otvaranjem i defileom zastava svih učesnika. Otvaranje je bilo u dvorani Palau Sant Jordi i bilo je zatvoreno za javnost, samo za sudionike WRG. Ovo su rekordne WRG sa 87 zemalja koje nastupaju sa 4.200 sportaša i još oko 1.500 pratećih osoba, te brojni suci za 128 evenata u kojima će se dijeliti medalje. Ovo je bilo sasvim dovoljan broj ljudi da napuni cijelu dvoranu.

Otvaranje WRG bilo je manje spektakularno od onog u Nanjingu (Kina), prije dvije godine. Ali Katalonci su ipak priredili nešto spektakularno, svoj tradicionalni  ljudski toranj koji je bio visok ‘samo’ 6 stupova u vis, a manji koji je dignuo svečanu zastavu otvaranja 4 stupa. Ova djelatnost pod imenom  Castells uvedena u UNESCO-v popis svjetske baštine.

Prvi su nastupili freestyleri u disciplini roller freestyle i scooter u skate parku. Iako je u istoj dvorani postavljen i park i street, u službenom programu je bio samo park. S obzirom na infrastrukturu za naš sport u HR, očito je da bi nama više odgovarao street, ali nismo se dali obeshrabriti. Dečki su proučili park, pripremili svoje ran-ove i dali sve od sebe.

Prvo su startale kvalifikacije za scooter, prema pravilima samo ih je 8 išlo u polufinale gdje im se priključilo još određeni broj PRO ridera sa posebnim pozivnicama. Ovo je Emanuelu bio prvi nastup na ovako velikom natjecanju i završio je na dobrom 19.mjestu. Snimio je mnogo trikova  i sada mu ostaje samo trenirati i pripremati se za sljedeće natjecanje.

Nakon dugog čekanja, cijeli program ovdje kasni, startali su i roller freestyleri. Za njih je ovo bilo izlučno natjecanje za 1. Urban games koje se održavaju u rujnu u Budimpešti (Mađarska), ali samo prvih 16 ostvaruju plasman za to natjecanje, a 24 iz kvalifikacije ide u polufinale.

Sven je bio u prvoj grupi i izveo je relativno čisti run, te smo nestrpljivo čekali rezultate. Tin je u svakom run-u imao koji dodir sa podlogom, što znači da mu se taj trik penalizira, da je izveo čisti run bili bismo sigurni da je prošao, a ovako smo čekali rezultate do iza 19 sati. Dvorana je klimatizirana, ali dečki su bili od 10 sati.

Na žalost niti jedan nije prošao u polufinale, a upravo im je falio 1-2 trika.

29.mj TinHadžiomerspahić

33.mj Sven Bursić

Možemo biti ponosni na naše dečke i Hrvatska više nije ne poznata zemlja u ovom sportu i trebaju nam novi mladi vozači na koje će ova generacija prenijeti svoje bogato znanje i iskustvo.

 

Ovom prilikom želim se ispričati što u ovom trenutno ne mogu uploadati slike, ali to je samo jedan od organizacijskih problema s kojim se ovdje susrećemo i pokušavamo riješiti u hodu. Imamo super slike, a naši dečki rade trikove po cijeloj Barcelone te će te ih uskoro moći vidjeti na njihovim profilima.