Koturaljkaški savez

Ovo je službena stranica
Koturaljkaškog saveza Hrvatske
i Zagrebačkog koturaljkaškog saveza.

AUTOR

Trening – Osnovni stav

Osnovni stav je preduvjet sigurne vožnje, iz njega se izvode svi pokreti u rolanju i u tom se položaju osjećamo ugodno na rolama.

Kao i kod svega u rolanju postoji početnički ili osnovni stav i napredna ili stav za brzinsko rolanje.

U osnovnom stavu noge su raširene u širinu kukova. Koljena su blago savijena, kao da cijelu težinu tijela prenesemo na noge, odnosno na kotače. Kralježnica je utegnuta, (kukovi prema nazad, prsa prema naprijed), glava uspravno, pogled naprijed. Ruke se nalaze ispred tijela, odnosno laktovi su ispred tijela, dlanovi okrenuti prema dolje. Težina je raspoređena na sve kotače obje role.

Kotači obje role su postavljeni na središnji rub i obje role su paralelno. Imamo četiri točke poravnatosti: vrh cipele, koljeno, kuk i rame. Ove četiri točke moraju biti poravnate na lijevoj i desnoj strani. Naravno, sa bočne strane su samo tri točke poravnatosti.

Najčešća greška svakog rekreativnog rolera je da nije u početnom stavu. Ako ispružimo koljena težina se prebacuja unazad i postoji velika mogućnost pada unazad, što je vrlo opasno. Druga velika i opasna pogreška je pretklon trupa prema naprijed, u tom slučaju kukovi se pomiču u nazad i također težište se pomiče u nazad.

 

Napredni osnovni stav ili osnovni stav za brzinsko rolanje. U principu je isti samo što imamo veći pretklon trupa, odnosno više smo se nagnuli naprijed. Ruke nisu više naprijed nego su spojene na sredini leđa. Noge su u istom položaju samo što se trebamo malo jače saviti u koljenima. I dalje treba paziti na četiri točke poravnatosti. Ovdje je potrebna veća fleksibilnost.

Vježba za osnovni stav kod kuće. Stanite ispred ogledala i probajte zauzeti ispravni osnovni stav. Pripremite štopericu (app interval trening)

 

Napravite 4 serije na način da stojite u ravnoteži u osnovnom stavu.

TEŽINA VJEŽBA

sekundi

ODMOR

sekundi

Lagano 30 30
Malo teže 45 45
Srednje 40 20
Teško 60 30