Koturaljkaški savez

Ovo je službena stranica
Koturaljkaškog saveza Hrvatske
i Zagrebačkog koturaljkaškog saveza.

AUTOR

Joey Mantia

Povodom prošlog svjetskog prvenstva u brzinskom rolanju u Španiji, koje se bilo održalo od 04. do 12.09.2008 u gradu Gijon, Njemački časopis «skate-IN Magazin»  vodio je nekoliko interesantnih intervjua sa zvijezdama i proizvođačima internacionalne rolerske scene.

Evo šta su rekli:

 ( Sve intervjue vodila je glavna urednica Njemačkog skate-IN Magazina, Gaby Junginger)

Joey Mantia (SAD), višestruki svijetski prvak 2008, osvajatelj Berlin Maratona 2008

skate-IN:Već je nekoliko godina prošlo odkako smo o tebi zadnji puta pisali. Daj našim čitateljima nekoliko podataka o sebi.

Joey Mantia: Zovem se Joey Mantia, imam 20 godina i živim u Colorado Springsu u olimpijskom centru. Odrastao sam u Floridi i rolam zajedno sa Julie i Doug Glass od firme Luigino/Atom. Utrke rolam u SAD i naravno na svjetskim prvenstvima.

skate-IN:Zadnji puta smo se sreli prije tri godine povodom jednog Foto-Shootinga za Powerslide. U međuvremenu si se razvijo u jednog od najboljih brzinskih rolera na svijetu. Šta se tačno desilo tokom tih zadnjih tri godina?

Joey:Godinu po godinu sam jednostavno pokušavao biti što bolji mogu, na svim utrkama svjetskog prvenstva, svjetskog kupa i na svim drugim utrkama. Ali stvarno to nije niti toliko bilo teško, kada dobijaš toliko puno podrške kao ja. Imam jednog jakog sponzora i dobar trening-program. Zadnje dvije i pol godine, živio sam u Washingtonu. Jedini problem je bio što je tamo previše kišilo. Sada živim opet u Coloradu, mogu svakovremeno izaći van i rolati kada god imam volje. Imam mnogo raznovrsnih metoda treniranja: Fitness-studio, razni trening-programi, sportsko-medicinski program itd. – jednostavno sve što jednom sportašu treba. Mislim da će sljedeća sezona biti vrlo dobra.

skate-IN:Dakle, ti si profesijonalac?

Joey:Da, svakako. Živim u olimpijskom trening-centru. Prije podne idem u fitness-studio ili na pistu. Nakon toga se vratim, igram nekoliko video igara, odmaram se u sobi ili se sretnem s drugim atletičarima. Poslije podne stoji opet trening na programu. Dnevni red mi je dosta popunjen.

skate-IN:Na kojim utrkama učestvujes u SAD?

Joey:Mi imamo nacijonalna indoor i outdoor prvenstva. Ove godine nisam učestvovao na indoor prvenstvima, jer sam trebao istovremeno startati na svjetskom kupu u Suzhou (CHN). Ali , razbolio sam se i morao sam ostati kod kuće. Nadam se da ću sljedeće godine uspijeti startati na svim utrkama svjetskog kupa.

skate-IN:Tvoja sinoćna pobjeda u utrci, 20.000m eliminacijska, bila je jako impresivna. Šta misliš o nivou i snazi sportaša na ovom svjetskom prvenstvu?

Joey:Nivo je stvarno jako visok. Kada pogledaš oko sebe, dolaze osam do devet sportaša u obzir za medalje, inače su to maksimalno dva do tri. Kod natjecanja na pisti, stajao je svaki puta nakon utrke netko drugi na podiumu. To je neobično. Svake se godine na međunarodnom nivou konkurencija sve više izjednačuje.

skate-IN: Na pisti nisi bio toliko uspiješan kao na cesti. Koji je bio razlog tome?

Joey: Moj team-kolega se bio razbolio i morao je ostati u krevetu. Kad sam se pripremao za 300 m utrku, nisam se niti ja osjećao dobro, ali nisam na to obratio veliku pažnju. Nastupio sam na 300m i poslije trke sam odmah povraćao. Onda sam kvalifikaciju za sljedeću trku isto još nekako uspijeo završiti sa puno muke i čak se kvalificirao. Doug Glass me, je onda ubijedio da i tu trku još rolam. Koju sam također još nekako uspijeo završiti, ali poslije toga nije išlo više ništa! Nazad u hotel, groznica, bio sam stvarno bolestan. Ali sinoć, u eliminacijskoj utrci, znao sam, da je to moja najveća prilika za zlatnu medalju.

skate-IN: Na ovom svjetskom prvenstvu se dešavaju neobično puno nesreća i padova. Misliš li, da su sportaši postali prebrzi i da se nešto treba promijeniti?

Joey:  Ne, to ne mislim. Atletičari postaju sve bolji, svi su bolje trenirani i oprema je sve bolja. To je kao i u svakom drugom sportu. Ima nas mnogo učesnika tokom trke, na dosta uskom prostoru i nisu svi stalno oprezni, tako dolazi jednostavno do padova i nesreća. Moraš biti oprezan.

skate-IN:Koji su tvoji ciljevi ovdije na svjetskom prvenstvu? Jesi li sa jednom zlatnom medaljom već zadovoljan?

Joey: Ja nisam nikada zadovoljan, ali s obzirom da sam se ovdije razbolio, ta jedna zlatna do sada ipak je o.k. Na pisti je jednostavno bilo nemoguće. Svakako bih još htio osvojiti i maraton u petak, to je moj najveći cilj. Vidjet ćemo.

skate-IN: Tvoja sezona se završava ove godinesa Berlin-Maratonom?

Joey: Da. Poslije Berlin Maratona ću održati nekoliko trening-seminara po njemačkoj zajedno sa Massimilianom Presti.

skate-IN: Imaš li možda novosti od Chada Hedricka za nas?

Joey: Možemo mu čestitati. Nedavno se vjenčao i uskoro će postati otac. Ja mu želim sve najbolje za budućnost i da mu kariera na ledu bude isto toliko uspiješna kao na rolama. Za mene je svaki puta velika čast, kad me netko u intervjuu pita za njega. On je manje-više moj idol. Odrastao sam njega posmatrajući i proučavajući njegov stil rolanja. Nevjerovatno ga je posmatrati u akciji. I isto tako je nevjerovatno za mene, biti spomenut zajedno sa njegovim imenom. Čuo sam govorkanje da se Chad hoće opet malo više posvetiti rolama. Možda sljedeće godine. Zavisi koliko mu vremena ostane, zbog obitelji. Vidjet ćemo.