Koturaljkaški savez

Ovo je službena stranica
Koturaljkaškog saveza Hrvatske
i Zagrebačkog koturaljkaškog saveza.

AUTOR

Brzinsko 2017.

Brzinsko 2017

1. ROLLER GAMES, Nanjing, Kina, 31.8.-10.9.2017.

Naša reprezentacija vratila se iz Kine, sa 1. Roller games-a. Ovo je prekretnica u rolerskom sportu. Na izvanrednoj Skupštini odlučeno je da novo ime Svjetske federacije glasi „WORLD SKATE“. U Nanjingu po prvi put su okupljeni svi roleri svih grana i disciplina na zajedničkom Svjetskom prvenstvu.

Na ovako velikim natjecanjima neke jednostavne stvari mogu predstavljati veliki problem. U Kini prvi problem s kojim se susrećete je velika udaljenost. Iako smo bili smješteni relativno blizu mjestu natjecanja, to znači da smo se morali voziti 40 minuta u jednom smjeru do stadiona. Drugi problem je bila prehrana, budući da su mjesta na kojima su naši nastupali novoizgrađena i oko njih još ne postoji prateća infrastruktura, znači da nema niti restorana, niti kafića, znači nigdje u blizini nije se moglo kupiti ništa niti za jest niti za popit. I treći veliki problem je komunikacija, budući da kinezi pričaju samo kineski. Trebalo je prvo naći volontera koji priča engleski da biste uspjeli riješiti neki problem. Naši dojmovi o kinezima su: da su ljubazni, žele pomoći, i uslužni. Osiguranje Roller gamesa je bilo na nivou sastanka G8. Osim akreditiranih osoba i vozila, nitko nije moga doći u krug hotela. Svi su morali prolaziti kroz security chek na ulazu na stadion, policija i zaštitari na svakom koraku.

Svi sudionici bili su oduševljeni što smo svi roleri napokon zajedno na istom natjecanju. Za naš sport ovo je nešto najveće što smo imali do sada. Otvorenje i zatvaranje igara bilo je u velikim arenama, kapaciteta cca 30.000 ljudi, sa otprilike 5.000 izvođača. Kao i na svim multi sportskim manifestacijama sportaši su mogli sa akreditacijama obilaziti i druga natjecanja, ako su imali vremena. Također sa akreditacijama imali smo besplatni gradski prijevoz. Grad Barcelona je sljedeći domaćin Roller games-a 2019.g., za koje su najavili da će biti po svemu drukčije. Za razliku od Nanjinga, Barcelona će probati mjesta natjecanja staviti u sami grad na montažna mjesta natjecanja, za razliku od Nanjinga koji je za sve napravio nove objekte, odnosno iskoristio objekte od Olimpijskih igara mladih 2014.

A sad malo i o rezultatima. Prvi je nastupao Tin Hadžiomerspahić u roller freestyle, disciplina skate park. On je nastupao u onome što je imao u ruksaku, jer su nam koferi ostali u Frankfurtu i stigli dva dana kasnije. Sva sreća da su dečki nosili role i kacige sa sobom u avion jer tko zna šta bi bez toga. Prvi da je napravio solidnu vožnju i ušao kao 16.-ti u polufinale. Drugi dan ipak nije uspio zadovoljiti kriterije sudaca. Za ovo natjecanje kriteriji su bili malo izmijenjeni od uobičajenog, te nije se uspio plasirati u finale, među 12 najboljih. Tin je završio svoj nastup na 20.-tom mjestu. Polufinale je bilo cilj, a potajno smo se nadali finalu, ali to će biti u Barceloni.

Po završetku freestyla slijedilo je spektakularno otvaranje. Sljedeći dan trebale su početi utrke na pisti, ali je cijeli dan padala kiša. Kiša je produžila i sljedeći dan, ali na našu sreću prestala je padati do 10 sati, tako da su natjecanja počela u 12. Programom Svjetskih prvenstava predviđeno je 3 dana natjecanja na pisti. U slučaju kiše ne mogu se održavati natjecanja na pisti. Tako da smo morali sve utrke na pisti održati, praktički u dan i pol. U ova dva dana utrke su trajale cijeli dan, navečer do 23 sata. Svi su bili umorni i jedva čekali slobodni dan. Kiša je pala još jednom popodne, ali u slobodni dan, tako da nismo mogli probati cestu do samog nastupa. Organizator je iskoristio slobodni dan da svu opremu sa piste preseli na kružnu cestu. Oba ova terena nalaze se u sklopu Nanjing sports trening centra koji je OGROMAN. Od nebodera gdje su smješteni uredi, do zgrada od 5 katova u kojima su dvorane, do otvorenih terena koje nismo uspjeli niti prebrojati. Sljedeća tri dan održale su se utrke na cesti i zadnji dan maraton. Upravo kada je počelo proglašenje pobjednika maraton, počeo je sljedeći pljusak. U nedjelju navečer održano je svečano zatvaranje, u nešto manjoj dvorani nego što je bilo otvaranje, svega 20.000 ljudi. U toj dvorani se je održavalo natjecanje u umjetničkom koturaljkanju, pa je show programom i počelo svečano zatvaranje.

U brzinskom rolanju nastupalo je 40 nacija u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. 114 juniora, 97 juniorki, 142 seniora i 79 seniorki. Maraton (42km i 195 m) je organiziran samo u muškoj, odnosno ženskoj konkurenciji, znači nema kategorija i nastupilo je 214 muškaraca i 160 žena. A sada malo o Markovim rezultatima. Marko je ove godine ulazno godište junior i na pisti vozio je sljedeća discipline ,te ostvario sljedeće rezultate : 300 m kronometar, 34.mjeso, sa 28,624 sec; 1.000 m sprint, 34.mjesto, sa 1.34,567; 10.000 m bodovna i eliminacijska, 39. mjesto. Na cesti: 100 m sprint, 40.mjesto, sa 12,098 sec; 1 krug 32.mjesto, sa 42,853; 20.000 m eliminacijska 38.mjesto. U maratonu Marko je postavio novi državni rekord sa vremenom 1:07.10,370, te je završio na 124.mjestu. Ovim rezultatom Marko je srušio do sada najstariji rekord Luke Markić iz 2004.godine u maratonu. Trenutno najstariji državni rekord je Brune Tkalčić 1.000 m na cesti sa vremenom 1:36,105; sa Europskog prvenstva iz Nizozemske 2007.g.

Sada počinju pripreme za 2. Roller games-a u Barceloni, 2019.g.