Koturaljkaški savez

Ovo je službena stranica
Koturaljkaškog saveza Hrvatske
i Zagrebačkog koturaljkaškog saveza.

AUTOR

Arhiva brzinsko 2009.

1. EUROPSKI OTVORENI KUP U POLU MARATONU
ZA KADETE I JUNIORE

JARUN, ZAGREB, HRVATSKA, 15.06.2008.

 

 Veliki uspjeh naših kadeta. Srebro i bronca pojedinačno i ekipno kadeti 1. mjesto, a kadetkinje ekipno 2. mjesto. 

Nagrade je predala predsjednica Gradske skupštine gđa. Tajana Holjevac.

Na Jarunu je bilo ukupno 250 rolera u raznim konkurencijama. Prvo su startali kadeti i juniori za Europski kup u polu maratonu ili 3 kruga oko Jaruna. Nakon polu maratona, koji nije dugo trajao, pobjednik Mavsar Nejc završio je utrku za 35 minuta, startali su rekrativci na 1 krug i odmah za njima Rolerska liga osnovnih škola i Sveučilišni kup.

REZULTATI EUROPSKOG KUPA POJEDNAČNO

REZULTATI EUROPKSOG KUPA EKIPNO

Talijanski inline kup 2009.,

Još jedna uspješna sezona naših rolera u jednom od najprestižnijih kupova u Europu. Nakon 7 napornih utrka i gotovo 10.000 pređenih kilometara na putovanjima po Italiji ove godine naše djevojke su se popele na pobjednička postalja među Talijanima koji su najbolji roleri u Europi. Ana Marija Pećar osvojila je 2. mjesto u kategoriji kadetinja, što je njen najveći uspjeh do sada. Također Vanja Pušnik, seniorka iz KK Split, ostvarila je svoj najveći uspjeh osvojivši 1.mjesto u svojoj konkurenciji, što je i najveći međunarodni rezultat natjecatelja iz KK Split. Ostali naši natjecatelji nisu nastupali na svim utrkama, zbog črga nisu niti mogli računati na visoki plasman. Slivio Mrkša, osvojio je 10. mjesto, sen+50, kadeti Martin Kolenc 15.mjesto, Sven SKec 17.mjesto;. Luka Markić, 16.mjesto, Neven Mlakar 42., Fran Borna Urban 51.

Poredenone 07.06.2009.

Talijanski inline kup ima 7 kola i 3. Kolo održano je u Pordenoneu, gdje je nastupilo je preko 250 rolera. Trasa je bila kružna i dosta zahtjevna s jednim dugim usponom od 3 kilometra.

Najveći uspjeh doživjela je Anamarija Pećar, KK Vatreni Kotači, Zagreb, koja je osvojivši drugo mjesto preuzela vodeću poziciju u ukupnom poretku u konkurenciji kadetinja. Naša seniorka Vanja Pušnik, KK Split, pobjedila je u svojoj kategoriji i još više učvrstila svoju vodeću poziciju u ukupnom poretku.

U konkurenciji kadeta nastupili su Sve Skec i Martin Kolenc, oba iz KK Vatreni Kotači, Zagreb i osvojili 6 i 7. Mjesto. Fran Urban osvojio je 21. Mjesto.

Naš stariji senior u kategoriji +50, Silvio Mrkša, osvojio je 7. Mjesto i sada je 6. U ukupnom poretku.

Luka Markić osvojio je 12. Mjesto u svojoj kategoriji i trenutno je 8. U ukupnom poretku.

Sada nastupa pauza u nacionalnim kupovima jer u brzinskom rolanju sada počinju pripreme i kontinentalna i Svjetska prvenstva, nastavak nacionalnih kupova je krajem kolovoza.

Trst, 03.05.2009.

Druga etapa i drugi put Talijanski inline kup u Trstu. Velika sportska manifestacija, na kojoj se trči, vozi duatlon, bicikli i rola. Start rolerske utrke bio je iz Monfalconea, za ‘maraton’, a iz Duina za polu maraton. Prvo je bio start ‘maratona’, a kada je prošla vodeća grupa maratonaca, startali su polumaratonci. Vrijeme je bilo idealno, a staza sa laganim uzbrdicama i nizbrdicama , prekrasna, cesta Miramare, bez prometa – super.

 Dino Alberini ostvario je kvalifikacijsku normu za nastup na Mediteranskim igrama u Pescari. Iza njega kroz cilj je prošla Vanja Pušnik koja je osvojila 1. mjesto. Najveće iznenađenje utrke bila je Ana Marija Pećar koja je osvojila 3. mjesto u kategoriji kadetinja. Martin Kolenc osvojio je 10. mjesto među kadetima. Silvio Mrkša i Luka Markić osvojili su 8. mjesto naravno svaki u svojoj kategoriji.

Vanja Pušnik sa ovom pobjednom izbila je na 1. mjesto u svojoj kategoriji, a Ana Marija Pećar trenutno je na sigurnom 2. mjestu u svojoj kategoriji. Sljedeća utrka je 07.06. u Pordenoneu.  

Grand Prix Bologna, 18-19.04.2009.

Po prvi put ove godina kiša je djelomično pokvarila jednu od najvećih utrka u ovom djelu Europe. Ovo natjecanja traje dva dana. U subotu vozila se cestovana utrka, maraton. Po prvi put bio je zajednički start za sve kategorije, tako da je preko 300 rolera istovremeno krenula.Od naših prvi je kroz cilj prošao Sven Skec, u kategoriji kadeta, koji su vozili polu maraton i ostvario je kvalifikacijsku normu za Mediteranske igre. Nakon njega u cilj je ušla Vanja Pušnik, koja je osvojila 3. mjesto u kategoriji. Iza nje su ušli Martin Kolenc, u kategoji kadetai Ana Marija Pećar, takođe kadetinja, na 8. mjestu. Naš najmlađi natjecatelj Borna Urban osvojio je 26. mjesto u svojoj kategoriji. Silvio Mrkša, osvojio je 6. mjesto u svojoj kategoriji i najbolji plasman osvtvarila je Đurđica Ivanković, 2. mjesto u kategoriji.

U nedjelju ujutro trebala se voziti pista, ali zbog kiše te su utrke otkazane. Pa smo se preselili na treću lokaciju, Park margarita, gdje su se održavale utrke na kružnoj cesti.

MEDITERANSKE IGRE, PESCARA 2009.

Po prvi put naš sport bit će zastupljen na Mediteranskim igrama. Od svih grana i disciplina upravo će brzinsko rolanje i disciplina maraton biti na MI 2009. Vozi se 42 km kroz centar Pescare. Nakon sastanka u HOO, IO KSH donio je kriterije za izbor reprezentacije. OTVORITE DOKUMENT.   Za naš savez ovo je važan nastup i cilj je plasman u prvoj trećini.

2008. godina

Finale Talijanskog kupa 11.10., pista F1 Imola,

Spektakularnom utrkom na pisti Formule 1 u Imoli završena je još jedna sezona Talijanskog inline kupa (IIC). Jedinstven događaj vožnje na pisti F1 doprinio je i ‘safety car’, Ferrari F430 F1. Za rolere ovo je jedna od najtežih staza na svijetu budući da ima dva strma uspona i dva brza spusta, a nakon drugog spusta ulazi se sa brzinama i do 100 km/h u zavoj ‘Rivazza’.  Moralo se odvoziti 8 krugova ili 40 km na sedmoj i posljednjoj etapi talijanskog kupa. Okupili su se svi pretendenti na ukupnu pobjedu, ali mnogo njih nije završilo utrku. Zavoj Rivazza uzeo je svoj danak jer je nekoliko rolera tamo palo, a neki jednostavno nisu izdržali jaki tempo. Pobjednik etape i ukupni pobjednik kupa bio je Stefano Chinagalia (ITA), koji je postavio i jedno od najboljih vremena na ovoj stazi 1:07:15.

Za razliku od prošle godine kada smo imali tri natjecatelja na pobjedničkim postoljima u ukupnom poretku ove godine samo je Vanja Draksler osvojila 3. mjesto. Đurđica Ivanković  i Ana Maria Pećar osvojile su 4. mjesto u svojoj kategoriji, a Silvio Mrkša pao je za dva mjesta i ove godine je 5. u svojoj starosnoj kategoriji.

Smatramo i ovo velikim uspjehom jer u ovako jakoj konkurenciji u najjačoj Europskoj rolerskoj zemlji ostvarujemo dobre rezultate

Kolnski maraton 05.10.

Meteoroloski Izvjestaj za Köln bio je vec katastrofalan, tako da se od prijavljenih 2800 rolera samo 1800 pojavilo na startu. Pravovremeno za start oko 10:40h sati pocela je kisa i vijetar na rafale srednje jačine. Pravo jesensko vrijeme kod kojega ne šalješ niti psa pred vrata.  Ja sam ipak krenuo, motiviran i dobre volje,prvo polako, probajuci “grip” na mokroj stazi. Ali sa kotacima za kišu (MPC Storm Surge) sam imao dobru opremu i niti crte na asfaltu, niti tramvajske tračnice me nisu dovele do nekih problema. No bilo je ipak dosta naporno pod tim uvijetima, gdije je svaki korak kostao duplo vise snage… ali kad sam prosao 10km markaciju za 29’16”, bio  sam stvarno naivan misleći da cu taj tempo moci izgurati do kraja! Kod Km 21 je isto jos bilo Ok, 1h01’03”. U medjuvremenu su mi stopala plivala u vodi. Nisam uspio naci neku grupu kojoj bi se mogao priključiti malo u zavijetrinu da štedim snagu. Ili su mi bili  prespori ili prebrzi. Kod km 30 sam jos uvijek bio zadovoljan sa 1h28′”! Ali vec su me poceli hvatati grcevi u oba Quadricepsa! Totalno sam bio podcijenio napor po tim uvijetima i izcrpio se prerano. Nakon km 32 jos sam se samo vukao u hodajucem tempu, mucen od jakih grceva u nogama, ( i ako sam dosta iso-tekucine popio i pojeo energy-bar i bananu). Ali nisam nikako htio stati, misleci da ću pasti ako se zaustavim…jer me noge skoro više nisu slušale! No ipak sam se još nekako dovukao do mosta Deutz, koji vodi pred samim  ciljem jos jednom preko rijeke Rhein. Zadnji uspon…nisam bio brži od pijesška! Nakon 2h12min07sec sam stigao polumrtav u cilj i po prvi  puta u mojem lijepom, novom sportu dobio po…….! 🙂 Ali učimo
kroz greške, ne? To mi se više neće desiti!  Nadam se.
Zoltan Zivko

Izvještaj Zoltana sa utrke u Luxemburgu

U subotu 06. Rujna 2008,  odrzana je prva medjunarodna 10 km trka za rolere u predprogramu jedne 10 i 16 km utrke za trkace u gradu Esch/Alzette ( Luxemburg ). Sa otprilike 40.000 stanovnika, drugi najveci grad u Luxemburgu. Ukupno 44 rolera i nekih 1200 trkaca uputili su se u 18:30h na 10 km/16km stazu, dok je za rolere bila predvidjena samo 10km staza i oni su startali 5 minuta prije trkaca. Mora se reci da organizator jos nema iskustva sa rolerima, sto se primjetilo na kvaliteti izabrane staze. tako je asfalt po najvecem dijelu bio dosta los i grbav posto se vozilo dijelomicno preko terena jedne zatvorene zeljezne fabrike. A nakon 6 km ucesnici su bili dosta iznenadjeni kada su primjetili otvorenu kapiju gradskoga groblja i shvatili da trka ide tokom dobrih 150 metara izmedju samih grobova!!!  U Luxemburgu je (skoro) sve moguce! Ali iznenadjenje je bilo jos daleko vece, kada se kod izlaza sa groblja moralo zakociti i “hodati” sa rolama preko otprilike 6 metara livade!! :-))  No ipak, na kraju, vecina ucesnika je oprostila organizatoru tu, malo avanturisticku organizaciju… kao za prvi puta…bilo je ok! Tako da se vecina ucesnika pozabavila i nisu uzeli tu trku previse ozbiljno, nadajuci se na bolju organizaciju slijedece godine.

Finale AAC 27.09.2008., subota, 15 sati, Podsused

Finalna utrka AAC tradicionalno je već u Hrvatskoj. Lokacije su se kroz godine mjenjale i ove godine po prvi put završavamo sa utrkom na pisti umjesto cestovnom utrkom. Očekujemo nastup rolera iz 5 zemalja pored naših rolera. Kao uvod u ovo finale održat će se rolerska liga OŠ.

Klikni za  PROPOZICIJE  ili za RASPORED  utrka

MAPA 1 , MAPA 2 , kako doći do mjesta natjecanja

23-24.08. Eisenstadt, Aut

Naši natjecatelji nastupili su Austrijskom inline kupu i ponovno su na pobjedničkim postoljima. Sven Skec 1. Martin Kolenc 2., Anamarija Pećar i Bruno Tkalčić 3. A Silvio Mrkša 4. mjesto u maratonu. 

08-10.08. Talijanski inline kup i Grand Prix “Bosica”, Martinsicuro

Nakon kratke ljetne pauze rolerska sezona se nastavlja u Martinsicuru. Što se tiče rolanja ovo je najjači dio u Europi. U ova tri dana nastupilo je desetak Svjetskih prvaka. Prvi dan vozio se ekipni kronometar ili dohvatna utrka. Kako bi imali ekipu Bruni i Svenu pridodan je odličan roler iz Firence, Nikolo Pascutti. U ekipnoj utrci plasman ostvaruje 2. član ekipe koji prođe kroz cilj. Naša momčad bila je 4. Sljedeći dan vozio se maraton za Talijanski inline kup. Najbolji plasman ostvarila je Anamarija Pećar, osvojivši 3. mjesto. U istoj kategoriji Anamaria Marinić bila je 6. Među kadetima Bruno je ostvario 15. mjesto, a Sven je proglašen 17., na šta smo pisali protest jer je on došao prije Brune u cilj. Zadnji dan vozile su se utrke na pisti. U jakoj konkurenciji kadeta, Bruno Tkalčić prošao je dva kruga i plasirao se u polu finale sa novim Hrvatskim rekordom na pisti na 500 metara, 48.78 sec. Za plasman u finale trebalo mu je 48.49.

29.06. Talijanski inline kup, 4. kolo, Jesi

Po prvi put na Talijanskom kupu startali su i naši mlađi kadeti: Anamarija Pečar, Anamarija Marinić i Martin Kolenc. (vidi sliku) No međutim staza u Jesi-u bila je za mnoge preteška oko 50 natjecatelja nije završilo utrku, ili više od jedne trečine od svih koji su startali. Staza je bila kružna, 2 km nizbrdo, pa 2 km uzbrdo i tako za kadete 5 puta, a za seniore 8 puta. Uvjeti gotovo tropski, 70% vlage i +40 stupnjeva. Izgleda da se je Italija pomaknula u trope što se tiče klime (u Pordenoneu monsunske kiše, a u Jesi-u pakao).

Anamarija Pečar u svom prvom nastupu osvojila je odlično 3. mjesto. Bruno Tkalčić također osvaja 3. mjesto, a Sven Skec osvaja 4. mjesto. Silvio Mrkša vraća se u svoju staru formu i ponovno je na pobjedničkom postolji, 2. mjesto i sada je izbio na 3. mjesto u ukupnom poretku.

Ovo je bila zadnja provjera našim kadetima koji putuju na Europsko prvenstvo u Dansku.     

08.06. Talijanski inline kup, Pordenone

Na kišnoj utrci u Pordenoneu, Italija, Đuli je bila druga, a Silvio šesti. Ovaj put oni su jedini od naših koji su startali. Klikni na sliku pa pročitajte što je Đuli izjavila poslije utrke za Večernji list. Silvio je imao spektakularan pad nekoliko kilometare prije cilja tako da je to razlog, za njega malo lošijem plasmanu. Natjecatelj ispred njega je pao i u pokušaju da ga preskoči, ovaj s poda još mu je i sapleo noge. Silvio je napravi salto u zraku i pao na rame, leđa i potiljkom udario o asfalt. Sva sreća da je imao kacigu pa je samo kaciga pukla, a on je odmah nastavio sprintati prema cilju.

 

2. kolo Alpe-Adria kupa, Kranj, Slovenia, 24-25.05.2008.

Nakon dva dana natjecanja u Kranju na pisti i kružnoj cesti, naši roleri su ostvarili odlične rezultate. Vozilo se ukupno 4 discipline u svakoj kategoriji i pobjednik kola je onaj natjecatelj koji ostvari najbolje plasmane u svakoj pojedinoj disciplini. Naši natjecatelji osvojili su 3 zlata, srebro i broncu.

Prva disciplina bila je kronometar 200 metara na pisti. Sven Skec, mlađi junior ostvario je ukupno 4. vrijeme, od njegovog rezultata bili su bolji samo 3 seniora. Naravno, Sven je u svojoj kategoriji pobijedio u sve 4 utrke i osvojio zlato, kao i Martin Kolenc, kadet. Bruno Tkalčić koji vozi u kategoriji juniora, iako je još mlađi junior, osvojio je zlatnu medalju prvenstveno zbog fenomenalnih vožnji na 500 i 1.000 metara. Anamaria Marinić, mlađi kadet u svojoj prvoj sezoni ostvaruje dobre rezultate i drugi put osvaja srebrnu medalju. Vanja Draksler iz KK Split u svom prvom nastupu u AAC osvojila je brončanu medalju među seniorkama. Od naših natjecatelja još je nastupila i Anamarija Pečar koja je osvojila 5. mjesto u kategoriji kadetinja, ali je uspjela sačuvati svoje 2. mjesto u ukupnom poretku.

Ovi rezultati bude optimizam u našu reprezentaciju uoči Europskog kupa za kadete i juniore, koji će se održati 15.06. na Jarunu u Zagrebu.

 

 

 

 

 

2. kolo TALIJANSKOG INLINE KUPA, TRST, 04.05.2008.

U Trstu se vozio polu maraton. Trasa je bila od Duina do Trsta. Staza je bila zahtjevna, gore, dolje i na kraju sprint u cilj sa jakim vjetrom u prsa. Nakon lošijih plasmana u Bologni na 1. kolo , sada se već vidi napredak, blizu postolja bili su gotovo svi, a postolje je ostvarila Vanja Draskler, novo pojačanje u KK Split. U svom debiju u Talijanskom inline kupu i odmah postolje, Bravo Vanja. Silviju je postolje izmaklo za 18 sekundi. On se kao i Sven  sa ovim 4. mjestom probio na 4. mjesto u ukupnom poretku, naravno svaki u svojoj kategoriji. Sven Skec je kadet, kao i Bruno Tkalčić koji je bio jedno mjesto iza i sada je 5. u ukupnom poretku. Od naših natjecatelja još je nastupio Dino Alberini iz Rijeke, koji je osvojio 4. mjesto i Luka Markić, koji je osvojio 10. mjesto. Ako se naši nastave ovako popravljati iz kola u kolu mogli bi opet u sljedećm kolu koj je 8.06. u Pordenoneu opet se naći i na postolju.

GRAND PRIX BOLOGNA, 19-20.04.2008.

Na 27. Grand Prix u brzom rolanju u Bologni, nastupila je i naša reprezentacija. Ovo je jedno od najjačih natjecanja u ovom periodu godine na kojem je nastupilo preko 300 natjecatelja iz svih najjačih Europskih zemalja i Amerike. Amerikanci su bili predvođeni sa Joey Mantiom najbržim svjetskim rolerom i največom zvijezdom ovog sporta.

Vikend je počeo sa maratonom. Najbolji plasman ostvarila je Đurđica Ivanković, 4. mjesto (1:14,23 sati). Prošlogodišnji pobjednik u svojoj kategoriji Silvio Mrkša, Master +50, malo je podbacio osvojivši 8. mjesto (1:11,10 sati), a Luka Markić, osvojio je 22. mjesto sa vremenom 1:10,41. Kadeti su vozili polu maraton (21 km) i Sven Skec osvojio je 22. mjesto (38,53 minuta), a Bruno Tkalčić 23. mjesto (39,03).

Drugi dan vozile su se discipline na pisti Vasco de Gama i na kružnoj stazi u Parku Margarita. Kadeti su najbolji plasman ostvarili u utrci na 1.000 metara na kružnoj stazi, osvojivši 5. mjesto Bruno Tkalčić (1,36 minuta) i 11. mjesto Sven Skec (1:41minuta). Na pisti osvojili su 8. mjesto Tkalčić i 10. mjesto Skec, u utrci na 1.000m, dok su na 3.000 metara bili 9. i 10.

Za 14 dana nastavlja se Talijanski inline kup u Trstu, u kojem naši kadeti brane 2. i 3. mjesto iz prošle godine i to će im biti zadnja provjera prije Europskog kupa u Zagrebu u polu maratonu koje se održava 11.05. na Jarunu.

 Izvještaj u Sportskim novostima, dana 24.04.2008.

Napisala: Vida Senci

Klikni na sliku za uvečanje

Dom kup, Seged, Mađarska, 12.04.2008

Naši kadeti Bruno Tkalčić i Sven Skec, u pratnji Darka Skeca bili su dva dana u Segedu. Kao ni mi u Zagrebu, tako ni oni u Mađarskoj nisu imali sreće sa vremenom, ali utrke su se ipak održale. Staza je bila kružna asfaltna 180m, sa 4 m širine, nešto slično onoj u Podcusedu.

Prvo se vozila 3.000 m, onda 500 m, a 300 m je otkazana.

KLIKNI ZA REZULTATE.

Ukupno je Bruno bio 5., a Sven 7. od 10 natjecatelja. Svi ostali su bili iz mađarskih klubova.

ALPE-ADRIA KUP

1. kolo AAC, 06.04.2008. u Zagrebu, Podsused

Zbog dolaska predsjednika Busha u Zagreb, utrka je bila prebačena na igralište OŠ Ban J. Jelačić, u Podsused. U podsusedu je novo asfaltirana kružna 170 m, staza, širine 4m.

Naš klub Vatreni Kotači iz Zagreba, po prvi put osvojili su 1. mjesto u porertku klubova.

Ove godine osnovan je Bosanskohercegovački rolerski savez i ovo im je bilo prvo međunarodno natjecanje na kojem su nastupili. Ukupno je nastupilo 7 klubova iz 4 zemlje.

Evo i rezultata:  mlađi kadeti   kadeti    mlađi juniori   juniori   seniori  poredak klubova

Uskoro ćemo objaviti i slike u foto galeriji.

Utrku su sudili novi suci koji su polagali za sudačku licencu, ali natjecatelji su se pridržavali pravila tako da niti jedna opomena nije bila dosuđena.

Članovi ZKS koji su sudjelovali u organizaciji super su odradili svoje zadatke i ništa nije moglo spriječiti održavanje utrke i pomicanje satnice.

Ciljevi AAC se ostvaruju: kvalitetna organizacija međunarodnih utrka i kvalitetne utrke.

Naš savez nastavlja dobru suradnju sa firmom ‘Zrinjevac’ i zahvaljujemo direktoru Toljanu što nam omogućava da i ove godine treniramo i organizirmo utrke unutar ‘Zrinjevca’.

Propozicije utrke možete otvoriti OVDJE.

Raspored utrka možete vidjeti OVDJE.

Svi koji ste zainteresirani za rolanje, pozivamo Vas da dođete i pogledate kako izgledaju rolerske utrke. Rekreativce pozivamo da se uključe u ‘fitness’ utrke, a one koje samo zanima rolanje moći će na našem info pultu dobiti sve informacije o školama rolanja, upoznati trenere, servisirati opremu itd.

PLAN kako doći do parkinga firme Zrinjevac.

POZIV SVIM ZAINTERESIRANIMA NA VIKEND SPEED KAMP U ZAGREBU

Vikend kamp traje 2 dana, subotu i nedjelju. Minimalan broj prijavljenih je 8, a maksimalan broj prijavljenih je 15. Ukupni fond sati je 8. U subotu bi se na Jarunu radila tehnika ravnine, a u nedjelju na 180 m asfaltnoj kružnoj stazi tehnika zavoja i tehnika vožnje na kružnim stazama. Također bi se radila i video analiza, svakog pojedinačno svake tehnike.

1. termin: 26-27.04.

Cijena je: 250 kn, što uključuje speed majcu i DVD sa snimljenim materijalom

Prijave na info@rolanje.hr kao i svi upiti u vezi SPEED KAMPA