Koturaljkaški savez

Ovo je službena stranica
Koturaljkaškog saveza Hrvatske
i Zagrebačkog koturaljkaškog saveza.

AUTOR

100 godina World Skate, 21.4.2021.

Povodom 100 godišnjice od osnutka Svjetske federacije dana 21.4.2024. organiziramo prezentacije i otvorene treninge. U nedjelju prije podne

od 10 sati na Karting centru Zagreb, u Španskom organiziramo otvoreni trening za fitness – rekreativne rolere, na kojem mogu naučiti nove tehnike, za izlazak na stazu obavezna je kaciga.

Popodne na SRC Jarunu organiziramo prezentacije i zajedničku vožnju, okupljanje je u

17 sati u skate parku na Jarunu, veliko jezero.

Naime, davne 21.4.1924. u Švicarskom Montreux osnovan je „Fédération Internationale de Patinage à Roulettes”. Tada su predstavnici četiri nacije (Švicarske, Njemačke, Francuske i Velike Britanije) regulirali natjecanja za hokej na koturljakama. Prvo Europsko prvenstvo održano je 10.04.1926. g. u Engleskoj u rink hokeju. 1937. g. u Monzi održano je 1. Svjetsko prvenstvo u brzom rolanju na cesti, a 1938. g. u Londonu održano je 1. Svjetsko prvenstvo na pisti. 1. Svjetsko prvenstvo u umjetničkom koturaljkanju održano je 1947. g. u Washington, USA. Svjetska federacija nekoliko puta je mijenjala ime, danas kao Olimpijski sport djeluje pod nazivom WORLD SKATE. World Skate okuplja 145 nacionalnih saveza sa svih kontinenata, a natjecanja se odvijaju u 11 grana, a to su: brzinsko rolanje, umjetničko koturaljkanje, roller freestyle, inline freestyle, scooter (romobil), roler derby, hokej (inline i rink), skateboarding, skate cross, inline downhill i inline alpine.

Povodom 100 godišnjice osnutka Svjetske federacije ove godine organiziraju se 4. World Skate Games (WSG)  ili sva Svjetska prvenstva svih disciplina na jednom mjestu. Očekuje se da će ovo biti najveće natjecanje u našem sportu sa oko 4.500 sportaša iz 100-tinjak zemalja.

Pozivamo sve rolere da svoje slike sa obilježavanja 100 godina World Skate, osim sa nama, podijelite i

@worldskateofficial društvenim mrežama koristeći hashtags

#100worldskate #worldskateday.