Koturaljkaški savez

Ovo je službena stranica
Koturaljkaškog saveza Hrvatske
i Zagrebačkog koturaljkaškog saveza.

AUTOR

Uspješan nastup naši juniorki u Italiji

Katarina Tomšić  i Maja Markić nastupale su na Svjetskom kupu u talijanskom gradu L’Aquila. Natjecanje se održavalo od 23-25.6.2023. na pisti, cesti i maraton, odnosno polu maraton za juniorke. Osim za pojedinačni poredak, kao i na Svjetskom prvenstvu, svaki sportaš doprinosi bodovima i za ukupni poredak momčadi. Na ovom natjecanju sudjelovali su nacionalni timovi pojedinih zemalja i  klubovi, ukupno 69 prijavljenih timova. Naš juniorski tim plasirao se je na 38 mjesto, što je odličan rezultat ako se uzme u obzir da smo nastupali samo s dvije natjecateljice. Od nacionalnih timova  najbolje plasirani bila su iz Kine, Tajvana i Iran, ukupno oko 500 rolera sa 4 kontinenta, fali su samo natjecatelji iz Australije i  Oceanije.

Prva dva natjecateljska dana bila su natjecanja na pisti. Treba uzeti u obzir da u Hrvatskoj nema niti jedne piste. Natjecanja su bila u jednoj sprint disciplini 500m i dvije duge pruge, 5.000 m eleminacijska i 3.000 m bodovna. Zadnji, treći dan su bila natjecanja na cesti. Prvo je bila utrka na 100 m, gdje je Maja zauzela 29.mjesto, a Katarina 30.mjesto. Zadnja utrka je bila polumaraton na jednoj od najtežih trasa u kalendaru Svjetskog kupa. Osim nepodnošljive vrućine, tih dana u L’Aquili bilo je od 34-36 stupnjeva, ova staza ima dva uspona na 2,34 km kruga. Katarina je osvojila 3.mjesto, dok je Maja bila na 4.mjestu.

U seniorskoj konkurenciji u maratonu pobijedio je Bart Swings (Powerslide Matter World team) ispred timskog kolege Jason Suttels, sa vremenom 1:01. Dok su u ženskoj konkurenciji prva dva mjesta pripala nacionalnom Tajvanskom timu Liu Yi-Hsuan sa vremenom 1:19, i Yang Ho Chen, na drugom mjestu.