Koturaljkaški savez

Ovo je službena stranica
Koturaljkaškog saveza Hrvatske
i Zagrebačkog koturaljkaškog saveza.

AUTOR

Sportaši

MARKO DOLIĆ (datum intervjua 29.3.2018.)

Pred nama je jubilarna 10.sezona HIC-a (Hrvatskog inlina kupa). Marko Dolić je jedini hrvat koji je osvojio ukupnu pobjedu u muškoj konkurenciji u HIC-u.   Prošle godine mu je to uspjelo po drugi put. Prvi put HIC je osvojio 2015.g., još kao junior.

Bok Marko, uskoro počinje 10. Sezona HIC, a ti braniš titulu prošlogodišnjeg pobjednika. Kako vidiš novu sezonu u kojoj je nekoliko novih staza i kakva su očekivanja?

Veselim se novoj sezoni, očekivanja su mi veća nego ikada prije jer ova godina se je sastojala od brojnih u snažnih treninga.

 Lani si po prvi put nastupao u Alpe-Adria kupu kao senior i također si ostvario ukupnu pobjedu. U AAC si pobijedio još 5 puta kao kadet i junior. 

Da li ti više odgovaraju kratke ili duge pruge u AAC i po tvom  mišljenju koliko je AAC bio važan u tvom razvoju?

 AAC je jedna jako važna trka općenito u ovoj regiji, ali za mene je bila presudna hoću li ostati rekreativac ili postati profesionalac. Iz nje sam naučio svašta, pobjeđivati pa tako i gubiti. Upoznao sam puno dobrih rolera iz regije stekao puno iskustva i popravljao taktiku i tehniku učeći od drugih rolera. Na AAC su mi najdraže kratke trke jer se  na njima vidi stvarna snaga i tehnika pojedinca dok na dugim presuđuje osim snage i taktika.

 Lani si nastupio na 1. Roller games-ima (RG).  Možeš malo reći o Roller games i kako je bilo u Kini?  Kako bi opisao svoj prvi nastupa na Svjetskom prvenstvu?

 Kina mi se jako dopala, upoznao sam puno novih rolera stekao poznanstva s osobljem i drugim ljudima na RG-u. Već sami pojam da ću nastupati na Svjetskom prvenstvu u meni se stvarala euforija koja je bila neopisiva.

 Na Roller gamesima si postavio i novi državni rekord u maratonu. Kako si doživio tu utrku, koja je bila zadnja na programu Svjetskog prvenstva?

 Po prvi puta u životu sam odvozio maraton te sam time postavio novi hrvatski rekord što me potaklo da još više treniram.

 Do sada si dva puta nastupa na Europskom prvenstvu u juniorskoj konkurenciji. Ove godine spremaš se na Europsko prvenstvo kao senior. Što se sve promijenilo u tvojoj pripremi za ovu sezonu u odnosu na tvoje kadetske i juniorske dane?

 Do sada sam nastupao na dva Europska prvenstva, Wörgl (Austrija) i Heerde (Nizozemska) te ovo ljeto ću nastupati Belgiji na još jednom, naravno očekujem što bolji plasman.

 Kako si počeo rolati? I zašto si izabrao baš brzinsko rolanje?

 Prvi put sam stao na role s 2 godine, već se u ranim danima vidjelo da imam talenta za rolanje. Na prvo natjecanje sam nagovoren od strane profesorice iz osnovne škole, završio sam na 4. mj.  Rolanje je sport koji mi najviše leži od svih sportova te bi ga osobno preporučio svim generacijama.

 Što misliš o novoj opremi (rolama, kotačima) u odnosu na onu na kojoj si počeo rolati?

 Nova oprema se ne može mjeriti sa starom jer nemjerljivo su bolji rezultati s novom opremom.

 Što bi poručio mladima zašto da izaberu brzinsko rolanje? I koji bi im savjet dao?

 Rolanje je jedan predivan sport te bi ga osobno preporučio svima jer će preko njega prebroditi strah od brzine, a pri tome uživati i steći dobru tehniku.

TEHNIČKI PODACI

 

Ime: Marko

Prezime: Dolić

Mjesto rođenja: Zagreb

Visina:180cm

Težina:75kg

Klub: Vatreni kotači, Zagreb

Role: tempsih scream

Frame: Flyke neutrino

Kotači: Atom boom 110 mm

Prvi koraci na rolama: sa 2 god

Kategorija: Senior

Škola: Prirodoslovna Škola Vladimira Preloga

Snaga (strana u rolanju): desna

Slabosti(u rolerskom smislu): tehnika

Ostali sportovi: biciklizam, atletika,nogomet, gimastika

Zadnji film koji si gledao:  Noć igre

Najdraža muzika: rock

Najdraža hrana: ćevapi

Što voliš: volim općenito sport i sve vezano uz sport, crtati

Što ne voliš: gledati serije

Jezici: hrvatski, njemački i engleski