Koturaljkaški savez

Ovo je službena stranica
Koturaljkaškog saveza Hrvatske
i Zagrebačkog koturaljkaškog saveza.

AUTOR

Kotači za kišu

Autor i izvor originalnog članka: Gaby Junginger, skate-IN Magazin Br. 6/2008

Slobodan prevod: Zoltan Žifko

 

Gramatičke greške su namjera i služe općoj zabavi J

BOLJE, IMATI MNOGO GRIPA!!!

Koji kotač i setup voziti tokom kišne sezone?

 

Njemački časopis, skate-IN Magazin, pitao je profesijonalce, u ovom slučaju, proizvođače kotača, koji je najbolji setup kotača za loše vremenske prilike i jesensku „podlogu“.

Dali su im dvije različite situacije kao primjer:

 

Scenarij 1:

Jesenski dani, hladno je i vjetrovito, ima već dosta lišća na cesti. Djelomično su suhe ceste, djelomično mokre. Naš rekreativac još ne bi htio staviti role u ćošak za zimu, nego hoće to dijelomično dobro vrijeme iskoristiti još malo za nekoliko trening-kilometara.

 

Scenarij 2:

Proljeće je, zima se skoro već oprostila. Prva takmičenja su uskoro. Speed roleri moraju sada tokom treninga računati sa promjenljivom meteorološkom situacijom. Ne može se računati sa suhom cestom do kraja treninga.

 

 BONT preporučuje:

 

HIGHROLLER G4 kotač i pogotovo mint-zeleni 85A.

On je malo mekši nego 87A i pruža u uskim zavojima više grip, čak i kad je cesta malo mokra. Kod proizvodnje novog Highroller G4 kotača sa flex-jezgrom, stajale su optimalne osobine kotrljanja u prioritetu. Integrirana flex-jezgra je super čvrsta i miješavina uretana je tako izabrana da je otpor kotrljanja minimalan. Ali njegova najbolja osobina mu je dugotrajnost. Mnogo sati treninga se daju samo sa jednim setom kotača absolvirati i nakon toga su kotači još uvijek u dobrom stanju. G4 mint-zeleni je do sada samo isporučljiv u 110 mm dimenziji i košta 15,90 Euro. Crveni košta u 100 mm dimenziji 13,95 Euro.

www.speedlager.de

www.bontwheels.com

 

POWERSLIDE preporučuje:

 

Scenarij 1:   MATTER (F2)  u sredini

                     MATTER  (F3) prvi i zadnji kotač

 Za tu svrhu je jedna kombinacija novih Mater kotača perfektna. U sredini, 2. i 3. kotač, novi Mater F2 (bijeli) sa 84A, a na 1. i 4. kotač,  zeleni Matter F3 sa 82A. Tako imaš super osobine kotrljanja od F2 kotača i optimalan grip zelenih F3. Šuplja jezgra daje Matter kotačima extremnu lakoću. Osim toga je njihov profil najbolji na tržištu. Matter kotači imaju perfektan grip i vrlo dobre osobine kotrljanja. Prodajna cijena im počinje kod 13,90 Euro/komad. Pod tim lošim i mokrim uvijetima je dobro koristiti i prilagođene lagere, zaštićene od vlage, na primjer Rustproof od Powerslide.

 

Scenarij 2: POWERSLIDE INFINITY 85A

Taj kotač ima odličan grip, bila cesta mokra ili suha i dosta je brz. Skoro tako brz  kao čuveni Matter i vrlo je dugotrajan. Cijena: 6,99 Euro/komad.

 

 

Alternativno: Powerslide INFINITY 85A  u sredini

                                    Powerslide IMPACT na prednjem i zadnjem kotaču.

Možete tako miješati Infinity kotače sa novim Impact kotačima, koji sa svojom flex-jezgrom i novom PU mješavinom imaju još bolji grip. Odlični kotači za mali budžet. Novi Impact kotači koštaju 7, 99 Euro/komad.

Na slici kotač infinity

Lista sa prodavačima na stranici:

Ø   www.powerslide.de

 

 

 

 

MPC preporučuje:

 

Scenarij 1:  STREETFIGHT GOLD (ex-firm) u sredini, za dobre osobine kotrljanja.

                       STORM SURGE (ex-firm) naprijed i nazad, za bolji grip.

 

Scenarij 2:  STREETFIGHT GOLD (ex-firm) to je kotač koji vrlo dobro hvata na kliskoj i     

                      djelomično mokroj cesti. Streetfight je brži nego Storm Surge, ali ima manje gripa

 kad je podloga sasvim mokra. Streetfight se vrlo rado koristi na pisti i na sprint utrkama. Streetfight je «sveznalica» od firme MPC.

 Na slici: MPC storm surge, crni                                              

Kada nebo otvori svoja vrata i udari jaka kiša da cesta pliva u vodi, onda se preporučuje setup sa STORM SURGE za sve kotače. Taj setup ima pod tim uvijetima najviše grip i zato je po kiši najbrži kotač na tržištu.

Cijena za sve MPC kotače od 90 do 100 mm je 14,00 Euro/komad. Svi kotači se mogu nabaviti preko autoriziranih CadoMotus-prodavača. Za Njemačku, Austriju i Švicarsku je odgovoran Jose Altiveros ( www.e-motion-sports.com ).

Ø  www.cadomotus.com

 

 

LUIGINO RACING preporučuje:

 

ATOMWHEELS ONE 84A ili 86A

Na slici, najnoviji brend kotača u Europi: atomwheels

Za mokru ili vlažnu cestu. Plastična jezgra tog kotača ima visoki ‘rebound’. Kroz specijalnu, patentski zaštićenu tehnologiju, taj kotač reagira pozitivno na skoro sve vrste podloga.

Materijal Gothane ( razvijen i proizvođen u SAD ) omogućava firmi Luigino snabdijevati sportaše sa kotačima za niz raznovrsnih uvijeta. Cijena: 13,- US $/komad.

Ø  www.atomwheels.com

Ø  www.luiginoracing.com

 

 

Sve cijene navedene u ovom članku važe za Njemačku.