Koturaljkaški savez

Ovo je službena stranica
Koturaljkaškog saveza Hrvatske
i Zagrebačkog koturaljkaškog saveza.

AUTOR

AAC 2014, 2015

ALPE-ADRIA KUP 2015

 

Finale Alpe-Adria kupa, Beograd 3.10.2015.

U subotu 3.10. na parkingu megamarkta RODA, u Beogradu, održane su finalne utrke Alpe-Adria kupa. Za sve kategorije na programu su bile dvije vožnje, sprint i duga pruga. Rolerski savez Srbije i klub domačin Intro line odlično su organizirali natjecanje i sve se odvijalo prema programu bez i jednog incidenta ili pada.

 

 

Ukupni pobjednici AAC 2015. po kategorijama su: kadeti C: Marta Tomšić i Ivan Cigić, kadeti B: Nika Dolić, Kadeti A: Viktorija Vučković Soković i Josip Došen; juniori: Petra Wengust i Marko Dolić; seniorka Ana Marija Pećar, svi iz Zagrebačkog kluba Vatreni kotači, dok je u kategoriji seniora pobjedio Nejc Mavsar iz RK Kranj, Sloveija.

Finalni rezultati AAC:  Kadeti C    Kadeti     J/R i Sen

 

Zagrebačka rolerska liga 13.6.

OŠ FK Frankopan, Ivanićgradska 24, u subotu bila je domaćin Zagrebačke rolerske lige. Ravnateljica gđa. Bjelica otvorila je natjecanje, a vozila se disciplina sprint. Utrke su bili odvožene bez i jednog prekršaja, što govori o feer-playu i da su svi natjecatelji pravi sportaši, iako je bilo utrka gdje su i do tri natjecatelja ulazili poravnati u cilj. Ovo je bila zadnja utrka u ovoj školskoj godini tako da smo proglasili najuspješnije škole. Najuspješniji natjecatelji bit će proglašeni na kraju natjecateljske sezone,

Rezultati natjecanje po kategorijama:  kadetinje D      Ostale kategorije

Ukupni poredak škola: 1. Nikola Tesla(312) 2.Ban Jelačić(280) 3. Rakitovec(116) 4.Filipovićeva(110) 5. Frankopan(105) 6.Visoka(St-94) 7.Rapska(80)  

Otvoreno Prvenstvo Hrvatske u brzinskom rolanju 24.5.2015.

U nedjelju 24.5. na karting centru Zagreb, u Španskom održalo se otvoreno Prvenstvo Hrvatske u brzinskom rolanju. Unatoč lošem vremenu koje je bilo nekoliko dana prije, ali i dalje se nastavlja kišovito vrijeme, za Prvenstvo Hrvatske bilo je suho i čak malo sunačano. Utrka se bodovala i za Alpe-Adria kup, tako da su došli i natjecatelji iz Srbije i Slovenije. Vozila se disciplina 1.000 m cesta ili 1 krug na Karting centru. Ova disciplina spada u sprint discipline, ali natjecatelji su i u ovim disciplinama naučili taktizirati, tako da su vremena bila nešto sporija od očekivanih. Prvaci Hrvatske po kategorijama su redom (od najmlađih do seniora): Petra Sosa (kadet D), Katarina Tomšić, Benjamin Grgec (kadeti C), Marta Tomšić, Emanuel Shaini (kadet B), Nika Dolić, Vid Veverec (kadet A), Viktorija Vučković Soković, Josip Došen (Junior B), Ana Vučić, Marko Dolić (Junior A), i Ana Marija Pećar i Anton Marinić (senior). Svakako treba spomenuti i seniorske prvake u disciplini 300 m kronometar, pista: Klara Boraska i Bruno Tkalčić (sa novim Hrvatskim rekordom 28,84) (seniori), što se vozilo ranije.

U nastavku su se vozile utrke za HIC, prvo Fitness pa HIC utrka. Fitness utrka bila je izrazito interesantna i taktička. Velika skupina vozača vozila je zajedno više od 2 kruga, da bi onda uslijedila ubrzanja i raspadanje velike grupe. U ženskoj konkurenciji pobjedila je Ivana Lazarić(Kranj), koja vodi i u ukupnom poretku, gdje je oštra konkurencija 5 natjecateljica koje se iz kolo u kolo bore za pobjedu. U muškoj konkurenciji pobjedio je Dominik Grgec, a u ukupnom poretku vodi Emanuel Krišto. Trojac Vodećih u ukupnom poretku zatvara Roko Barun, koji je trenutno na 2.mjesto, a prva tri su na razmaku od 2 boda. Očekuje nas zanimljiva borba za ukupnog pobjednika u jesenjem nastavku ovog kupa. U muškoj konkurenciji u HIC-u gotovo da već unaprijed znamo pobjednika, Nejc Mavsar (Kranj), kad se pojavi na startu-pobjeđuje. Marko Dolić(Vatreni kotači)ove sezone stalno uvjerljivo drugi, ali iza njegovih leđa velika je borba. Povratnik u HIC, Anton Marinić vodio je borbu sa Jovanom Đorđevićem(Intro line) i izgubio 3.mjesto u utrci. U ukupnom poretku na 3.mjestu je Josip Došen, koji iz kola u kolo vodi borbu sa Silviom Mrkšom. U konkureniciji žena pobjedila je Ana Marija Pećar(Vatreni kotači) ispred Petre Jašić(Intro line), a na 3.mjestu bila je Anja Dosković(Intro line). U ukupnom poretku uvjerljivo vodi Ana Marija Pećar, a na 2.mjestu je Ana Vučić.

Utrka Sveučilišnog prvenstva vozila se prva na programu u disciplini 5km (5 krugova). Pobjedio je Bruno Tkalčić (VŠ Zrinski) ispred Ivan Jakovac (PMF) i Miro Smerdelj(VERN). U ženskoj konkurenciji pobjedila je Dolores Dravinec (PBF) ispred Katarina Kukavica (FF) i Marija Frančić (Muzička akademija).     

REZULTATI: 1.000m:  Kad D      Ostale kategorije

Fitness W       Fitness M        HIC W     HIC M

Propozicije Hrvatskog inline kupa (HIC) i Fitness utrke pogledati na ovom linku 

REZULTATI STUDENTSKE UTRKE: klikni na link

Molim sve da poštuju pravila brzinskog rolanja i upute redara. Natjecateljice sa opomenom (žuti karton) ako dobiju još jednu opomenu to znači da su zaradile crveni karton i diskvalifikaciju. Diskvalifikacija znači da im se ne priznaje rezultat sa utrke i da ne mogu nastupiti na sljedečoj utrci za koju su prijavljene. 

TOMBOLA: poklone daje firma B2MS d.o.o., koja je zastupnik Tempisha za Sloveniju i Hrvatsku. (svaki startni broj sudjeluje u tomboli, nagrade su: 10 narukvica Tempish, 4 ručnih satova Tempish, 1 štitnik za koljena,2 niskih rolerskih čarapa, 1 torbica držač bidona

Prognoza   (klikni na link)

Prvenstvo Splitsko-Dalmatinske županije, City Centar One

Dana 21.5.2015., četvrtak u 17:30 održat će se na posljednjoj razini parkinga City Centra One u Splitu

Ovogodišnje jubilarno 10. Županijsko finale Rolerske lige OŠ održati će se u partnerstvu sa tvrtkom City Center One. Organizatori su Znanstveno-športsko društvo CAF, Koturaljkaški klub Split i Koturaljkaški savez Hrvatske.

Natjecanje je namijenjeno svim djevojčicama i dječacima bez obzira na rolersko znanje. Cilj natjecanja je da se što više djece uključi u sistem natjecanja koji je siguran, motivirajući i zabavan. U proteklih 10 godina u rolerskim aktivnostima i ligi nastupilo je više od 5000 djevojčica i dječaka iz više od 40 osnovnih škola, a Pobjednici su sudjelovali na Finalnom državnom natjecanju u Zagrebu.

 

 Treviso Roller day 29.3.2015.

Preko 1.000 rolera okupiralo je centar Trevisa, Italia. Velika rolerska manifestacija koja je okupila rolere svih uzrasta i različitih disciplina. Centar Trevisa bio je zatvoren za promet od 8 ujutro do 14 za rolerske utrke koje su bile prve na programu. Naši natjecatelji startali su prvi u utrci na 21 km (polui maraton) ili 4 kruga. Staza je bila kružna, oko zidina starog grada, sa startom i ciljom u centru. Krug je imao dugih pravaca, 2 desna zavja i dva kompleksna lijeva zavajo, izrazito tehničkih. Utrka se redovno odvijala, sa bjegovima, stvaranjem više vlakića i grupa, sve do 2 km do cilja. Marko Dolić je bio u prvoj grupa te su nailazili na mjesto gdje su neki od zaostalih rolera pali i redari su pokušali osigurati mjesto pada te su se sudarili s Markom, koji je prošao bez pada, ali iza njega došlo je do izbjegavanja i uslijedio je veliki pad od 10-tak vozača. Ubrzo je naišla i druga grupa na mjesto pada, u kojoj su bili Josip Došen, Silvio Mrkša i Luka Markić. Suci i redari su na loš način osiguravali mjesto pada te umalo uzrokovali daljnje padove. No svi su uspjeli usporiti i nekako proči između svih ljudi koji su se nalazili na stazi, ali je došlo do raspadanje grupe u čemo je najlošije prošao Josip Došen, koji je otpao iz grupe. Uslijedilo je ubrzanje te već kroz prolasku kroz tehnički lijevi zavoj odvojili su se najbrži. Marko Dolić dobro je sprintao i završio na drugom mjestu u svojoj kategoriji. Od naših sljedeći je ušao u cilj Silvio Mrkša, 6 u svojoj kategoriji,  koji je u sprintu dobio našeg dobrog prijatelja Maxa Baveria. Luka Markić, 7 u svojoj kategoriji,  bio je odmah iza njih u cilju, dok je Josip došao sa ostatkom grupe, 14 u svojoj kategoriji. Uskoro je stigla i Ana Maria Pećar, koje je gotvo cijelu utrku držala 2.mjesto, ali je u završnici izgubila dvije pozicije i završila kao 4. u svojoj kategoriji. Utrku na 21 km završilo je 130 natjecatelja, od nekih 200 koliko ih je startalo.

U nastavku manifestacije redom je bilo: utrka građana na 5km, maraton utrka (42km) ujedino i prvenstvo Italije za mastere, štafetne igre za grupe, prvenstvo Italije u freestylu. Vrijeme je bilo idealno s obzirom na doba godine, 8 stupnjeva na startu, sunčano i samo blagi vjetar na jednom djelu kruga. Klub Harley-Davidson iz Trevisa bio je sponzor utrke i njegovi članovi su osiguravali i vozili suce za vrijeme utrke. Mi smo sudjelovali u 6 od dosadašnjih 7 izdanja ove utrke, svi jedva čekaju sljedeću godinu.        

Europsko prvenstvo u brzinskom rolanju 2015.

3.dan. Zadnji dan natjecanja na pisti na rasporedu je sprint turnir u disciplini 1.000m i štafete. Nažalost mi nemamo štafetu niti u jednoj kategoriji, ali zato su naši nastupali u sprint turniru. Razlika između turnira na 500 i 1.000m, osim dužine staze i pravila prema kojima se prolazi u sljedeći krug. U turniru 500 dalje prolaze samo 1. i 2.Dok u turniru 1.000m dalje prolazi samo pobjednik grupe i ostali po vremenu. Tako da na utrka na 1.000m ima i puno taktiziranja. Nitko od naših nije ušao u polufinale, osim Nejca Mavsara (SLO) u seniorskoj kategoriji, on je ušao po vremenu. Marko Dolić (juniorB) postavio je novi državni rekord u ovoj disciplini sa 1.33,258sec, ali to mu nije bilo dovoljno da po vremenu prođe u polufinale.

2. dan. Prema programu EP ujutro počinje turnir na 500 m, a popodne su finala kratke i finala duge. Sprint turnir na 500m u kategorijama u kojima naši nastupaju počeo je sa osminom finala. Nažalos nitko od naših nije prošao u sljedeći krug. Jedino je Nejc Mavsar prošao u četvrt finale, ali dalje nije uspio. Nejc je dobio možda jednu od najjačih grupa, dva brata DeSouza (Fra) koje nije uspio preći, iako se je odlično borio i zajedno s njima ušao u cilj.

Marko Dolić u svojoj grupio bio je 4., ali ostvario je svoje najbolje vrijeme u ovoj disciplini i ujedino novi državni rekor 44,513sec, za 500m. Ovo je prvi put da je jedan hrvat postigao prosječnu brzinu veću od 40,40 km/h. Marko je odlično vozio i nije uspio u završnom sprintu probiti se naprijed. Anton Marinić i Bruno Tkalčić bili su 3. u svojim skupinama, u kategoriji seniora. Isto kao i Miha Remic, u kategoriji juniora A. U večenjem dijelu programa vožene su eliminacijske utrke. Juniori B vozili su 10.000m, a Marko Dolić završio je na 33.mjestu. Seniori su vozili 15.000m, te su naši ostvarili sljedeće plasmaneBruno Tkalčić 25.mj, a Anton Marinić26.mj. U ovoj disciplin Nejc Mavsar bio je 19.

1.danPonudio je zanimljive utrke i prošao je bez kiše. U jutarnjem programu bile su kvalifikacije na 300m, kronometar. Prvih 12 ide u finale. Najbliži finalu bio je Nejc Mavsar koji je završio na 15.mj se 0,5 sec zaostatka. Također u kategoriji seniora Anton Marinić bio je 22., a Bruno Tkalčić 23. U kategoriji junira B Marko Dolić bio je 27., sa svojim najboljim vremenom u ovoj disciplini 28.4sec Marko je ulazno godište, te bi ako nastavi trenirati sljedeće godine mogao biti kandidat za finale. Miha Remic u kategoriji juniora A bio je na 22-mjestu. U večernjem dijelu programa vozile su se duge pruge. Starta se po kategorijama, od najmlađih do najstariji djevojke pa muški. Prvo e startao Marko Dolić u kategoriji juniora B, te je napravio malu grešku na 2. zavoju koja ga je koštala puno pozicija, koje poslije nije uspio povratiti, te je završio na 33.mjestu. Odličnom vožnjom sva tri prva mjesta otišla su u Francusku. U kategoriji juniora A Miha Remic bio je 26. I za kraj su startali seniori na 10.000m bodovni i eliminacijsku. Zanimljiva utrka u kojoj je Fabio Francolini (Itl) pao u predzadnjem krugu i izgubio 2.mjesto koje bi mu bilo sigurno da je došao do cilja. Pobjedio je Bart Swing (Bel), a Bruno Tkalčić bio je 25., a Anton Marinić 26. Nejc Mavsar nije starta u ovoj disciplini.

 

Dana 19.7. u Austrijskom Vorgl trebalo se održati svečano otvorenje Europskog prvenstva u brzinskom rolanju. Ali odmah na početku otvorenja, prije nego što je počelo predstavljanje reprezentacija, počela je kiša. Naša reprezentacija bila je 6 na redu za izlazak na pozornicu, kada je pljusak već bio tako jak da su svi počeli bježati. Naši kolege Slovenci bili su lošije sreće, jer kada smo se mi već sklonili s pljuska oni su još morali čekati na izlazak. To je bio drugo nevrijeme tog dana. Ranije popodne bilo je nevrijeme sa tučom, koje je oštetilo sva vozila reprezentacija koje su tada bile na treningu. Osim limarije, oštećena su i brojne šofer šajbe.

20.7. prvi je natjecateljski dan, koji počinje sa disciplinom kronometar, 300m, naravno pod uvjetom da nebude padala kiša. Našu reprezentaciju predstavljaju Marko Dolić, junior B, Anton Marinić i Bruno Tkalčić, seniori. U Worglu je i Slovenska reprezentacija predvođena Nejcom Mavsarom, senior i Mihom Remic, junior A, a s njima je i coach Matevž Remic.

 

 

BRZINSKO 2014, ALPE-ADRIA KUP 2014

SVJETSKO PRVENSTVO-ROSARIO,ARGENTINA 6-15.11.2014.

15.11. MARATON. Ana Marija osvojila je 67.mjestu u juniorskom maratonu, a pobjedile su, redom od 1. do 3.mjesta: Luz Karim Garzon (Kolumbija), Sandrine Tas (Belgija) i Yi-Huuan Liu (Taipei). Sandrine Tas ukupno je osvojila 6 medalja, od toga 4 zlatne na ovom SP. Sljedeći su startali juniori, a medalje su osvojili: 1.mj Daniel Niero (Italija), njegova 4 medalja; 2.mj Julio Milera (Venezuela), on je takođe osvojio 4medalje na ovom SP; 3.mj Manuel Saavedra (Kolumbija) i njegova četvrta medalja. Sljedeći maraton vozile su seniorke, a medalje su osvojile: zlato Ho-Cheng Yang (Taipej), 4 zlatne medalje na cesti u dugim prugama; srebro Meng Chu Lee (Taipej) i bronca Franceska Lollobridgida (Italija). Pomalo atipičan maraton gdje se skoro ništa nije dešavalo do završnog sprinta gdje su djevojke podjelile medalje.

Pravo iznenađenje napravio je Alexis Contain (Francuska), ne po tome što je osvojio zlato, nego na način na koji je to postigao. Odmah nakon starta odvojio se sa Diogo Marreiros (Portugal). Nakon dva kruga Marreiros nije više mogao pratiti tempo Containa, koji je nastavio dalje sam u tempu od 6 min/krug (krug je bio nešto manje od 4 km, ukupno 11 krugova) Grupa nije ništa poduzimala i vozila je sporije od Alexisa,a on je iz kruga u krug povečavao svoju prednos, da bi ih prilikom ulaska u cilj skoro ‘zarundao’. Vrijeme pobjednika bilo je 1:09. Na drufom mjestu bio je Ewen Frnandez (Francuska) koji se je tri kruga prije kraja odvojio, uz pomoć jednog od Kolumbijca, koji je stao da pričeka članove svog tima i tak opet se vratio u grupu koja je u tom trenutku ponovno usporila, a Fernandez je tako otišao do srebra. Treće mjesto osvojio je Elton DeSouza (Francuska), koji je u završnom sprintu dobio Felixa Rijhnena (Njemačka). Njih dvojca su se zajedno sa Yan-Cheng Chen (Taipej) odvojili na ulasku u zadnji krug, ali je Cheng izletio u predzadnjem zavajo koji je bio pod više od 150 stupnjeva i DeSouza je onda imao samo Felixa u sprintu, kojeg je uvjerljivo dobio. Francuska je sa ove tri medalje uvjerljivo postala 2. najuspješnija nacija ovog SP, sa 21 medaljom, dok je Kolumbija uvjerljivo najbolja sa 43 medalje. Treće mjesto osvojila je reprezentacija Taipeja.  

14.11.    Ana Marija danas je nastupala u disciplini 500 m, te se plasirala na 30.mjesto.

13.11.  Današnji program počeo je sa četvrtfinalima na 500 za seniore, dok je finale ove discipline bilo na kraju današnjeg programa. juniori/ke vozili su 20.000 m eliminacijsku, a seniori 10.000 bodovnu.  U disciplini 500m, Bruno je završio na 34.mjestu, ali je postavio novi državni rekord sa vremenom 42,347. U istoj disciplini Nejcu je malo falilo da prođe u sljedeći krug i da su stara pravila, da ide i određeni broj natjecatelja po vremnu siguno bi prošao, ali ovako je završio na 25.mjestu. Finale ove discipline bila je prava poslastica u ženskoj i muškoj disciplini. Četvro natjecatelja ostvaruju plasman u finale i sljedi sprint od starta do cilja. Kod seniorki Erica Zanetti (Itl) vodila je cijelu trku do izlaska iz zadnjeg zavoja kada su se sve četiri poravnale i krenuo je završni sprint u kojem su se sve ispružile i tek nam je foto finish otkrio poredak: zlato Yersi Puello (Kolombija), ona ima 26.g. i ovo joj je 26 medalja sa SP; srebro Hellen Montoya (Kolombija) i bronza Rocio Berbel (Argentina). Slično je bilo i kod seniora. Darren DeSouza (Fra) vodio je cijeli krug i nije se najbolje namjestio na ulazak u zadnja dva vezana zavoja, te je malo proklizao što je bilo dovoljno da završi na 4.mjestu. Kao i kod seniorki, svo četvoro su ušli u cilj unutar 1 desetinke sekunde (0,1 sec) a zlato je osvojio Ioseba Frnandes (Špa), srebro Pedro Causil i bronza Michel Mulder (Niz).

Seniori su vozili i 10 km bodovnu utrku: zlato je osvojio Gwang Ho Choi (Korea), srebro Alexis Contain (Fra) i bronca Patxi Peula (Španj). Seniorke 10 km bodovna: zlato Ho Chen Yang (Taipei), srebro Yenny Paola Serrano (Kol) i bronca Seul Lee (Korea).

Sandrine Tas, (juniorka) iz Belgije, je napravila veliki rezultat na ovom SP, osvojila je 3 zlata i 1 broncu, do sada . 1.000m sprint na pist, 10.000 bodovna i eliminacijska također na pisti, i sada 20 km eliminacijska na cesti i jučer broncu 10 km bodovnu na cesti. Kada tome dodamo još 2 zlata i jedno srebro sa EP ove godine. Ovo je njena najbolja sezone. Sandrine pratimo još sa kadetskih Europskih prvenstava gdje je uvijek bila pri vrhu, ali sada je definitivno probila se u sam vrh. Srebro na 20 km osvojila je Luz Karim Garzon (Kol) i bronca Ga Ram Yu (Kor). Ana Marija Pećar osvojila je 37.mjesto.

Kod juniora sa nešto manje medalja, ali također vrlo uspješan je Quentin Giraudeau, iz Francuske. On je u obje duge pruge na cesti osvojio zlato. 10km bodovna i 20 km eliminacijska, sa piste je donio srebro, 10 km bodovna i eliminacijska, te je najbolji dugoprugaš ovog SP. Što je jedno od većih iznenađenja ovog SP. Talijani su došli sa jakom postavom, pogotovo dugoprugaša, Cistola, Mareschi i naravno Daniele Niero, tako da smo očekivali da će oni voditi glavnu borbu sa Kolumbijcima. Možda je upravo to i presudilo ove utrke, dok su Talijani pazili na Kolumbijce, i obratno, natjecatelji iz drugog plana su imali više šanse i to su iskoristili.  U bodovnoj utrci Niero je skočio i probao držati tempo sa Quentinom, ali nije uspio, osvojio je kako u šali kažemo drvenu medalju, 4. Mjesto. Danas na 20 km eliminacijskoj Daniel Niero (Itl) osvojio je srebro, a broncu je osvojio Julio Milera (venezuela). Ovo je 6 medalja za Venezuelu na ovom SP i približili su se svom najvećem uspjehu od lani, kada su u Oostendi (Bel) osvojili 7 medalja.

12.11.  Prva disciplina na cesti, isto kao i na pisti, je kronometar. U jutarnjem dijelu voze se kvalifikacije, a najboljih 12 ide u finale koje je na programu popodne. Najveće iznenađenje koliko su Kolumbijci malo osvojili medalja. Kao i na pisti Simon Albrecht (D) osvojio je zlatu u kategoriji juniora. Maria Jose Sepulveda (Čile) napravila je najveće iznenađenje i sa 5 mjesta iz kvalifikacija, skočila na 1.mjesto u finalu i osvojila zlato. Ana Marija Pećar osovjila je 32.mjesto. Bruno Tkalčić osvojio je 35.mjesto, a Nejc Mavsar 28.mjesto.

Sljedeća na redu bila je disciplina 10.000 m bodovna za juniore. Prvo su startale juniorke i zlato je osvojila Yi-Huuan Liu, Kina Taipei (11 bodova), srebro Ga Ram Yu, Korea (10) i broncu Sandrin Tas, Belgija (9). Sandrin je ovo 3-ća zlatna medalja na ovom SP. Bravo Sandrin. Ana Marija plasirala se na 37.mjesto. U kategoriji juniora zlato je osvojio Quentin Giraudeau, Francuska (12 bodova), srebro Ollie Jons, Novi Zeland (11bodova) i broncu Byeong Kwan Jeong, Korea (9bodova). Niti Bruno, niti nejc nisu nastupili u ovoj kategoriji, odmorili su da probaju napraviti što bolje vrijeme na 500m, koje ih je čekalo sutra.

Seniori/ke vozili su 20.000 m eliminacijsku. Još jedna zlatna medalja za Kinu Taipej, Ho-Chen Yang, srebro Maria Arias (Argentina) i bronca Yenny Paola Serrano, Kolombija. Pravu taktičku poslasticu priuštili su nam seniori. Pobjedio je Ewen Fernandez, Francuska. Ali najviše zasluga treba pripisati njegovom timskom kolegi i jednom od veterana na ovom prvenstvu Alexis Contin, koji je dva kruga prije cilja krenuo u sprint i napravio značajnu prednos, a Fernandez je bio na kraju grupe. Ostali nisu mogli čekati jer bi Alexis lako mogao otići i do cilja te su ga morali loviti. Budući da je Fernandez bio u zavjetrini grupu je iskoristio da ga ‘navuku’ u završni sprint gdje je i u ciljnoj ravnini sve i prošao. Velika taktička pobjeda. Srebro je pripalo Patxi Peula, Španjolska, i bronca Gwang Ho Choi, Korea.

11.11. Danas je dan odmora, odnosno, organizatori imaju pune ruke posla da sve presele i pripreme za utrke na cesti. Cesta je kružna, asimetrična, ravna, asfaltna kružna staza. Krug može varirati od 400 do 600 m. Ova staza nalazi se u parku u sklopu kojeg je i pista, a uskoro će mo vidjeti koliko je brza staza. Argentinci su napravili jedinstvenu pistu, široku 8 metara, standard je 6m. Bruno javlja da je brza, i njemu više paše nego ona lani iz Belgije. Vjerojatno upravo zbog veće širine i nije bilo toliko prekršaja i dikvalifikacija (DSF).

10.11. Današnji program bio je bitno izmjenjen u odnosu na planiran, budući da je zbog kiše otkazan cijeli jučerašnji program. Tako da je natjecateljski dan izgledao, utrke, utrke i samo utrke. Sprint, duge i štafete. Juniori i juniorke vozili su 1.000m. Ana Marija nije prošla četvrtfinale i plasirala se na 36.mjesto. Seniori su vozili disciplinu 500m. Bruno također nije prošao četvrtfinale i plasirao se na 30.mjesto. Nažalost niti Nejc nije uspio u ovoj disciplinu ući u polufinale, napravio je tehnički prekršaj i diskvalificiran je. Čekamo njegovo javljanje da nam on kaže što se točno dogodilo. Na gornjoj slici Bruno u akciji na 500m, a na donjoj je Ami.

Najveće iznenađenje napravila je juniorka na 1.000 m Sandrine Tas (Belgija) uvjerljivo pobjedivši dvije Amerikanke, a Kolumbija je ostala bez medalje. Ona je bila pobjedila i na ovogodišnjem Europskom u sprintu, a ovo je samo potvrda njenog velikog napretka ove godine. U svim ostalim kategoprijama, juniori i seniori/ke na 500 sva zlata otišla su u Kolumbiju. Kod juniora Edwin Estrada. Kod seniorki prošlogodišnja srebrna, sada je zlatna Yersi Puello. Kod seniora Andres Munoz obranio je zlato od prošle godine.

Najveće iznaneđe su bile štafete. Kolumbija je osvojila samo jednu medalju, i to srebru u kategoriji juniorki. Također fantastični Talijanski trio u kategoriji juniora osvojio je samo srebro, dok su na Europskom bili dominantni. Pobjednici štafeta su: Korea (juniorke), Venezuela (juniori), Kina (seniorke) i Francuska (seniori). Rolanje je u velikoj ekspanziji na Azijskom kontinentu i ovi rezultati to samo potvrđuju. Očekivano najuspješnija nacija na pisti je Kolumbija.   

NEW. Pomalo stižu informacija iz Argentine. U kategoriji seniorki samo tri (3) štafete su ostvarile plasma, tri (3) su diskvalificirane. Nakon prolaska kroz cilj reprezentativke  Kolumbije i Italije počele su si pokazivati lak na noktima srednjeg prsta, pa su onda počele jedne druge učiti talijanski, pa španjlski itd. Pa su ih suci DSF. Kod seniora u zadnjoj izmjeni kolumbijac koji je ulazio u zonu izmjene je pao i tako su kolumbijsci DSF, a Francuzima je samo ostalo da poberu zlato.   

9.11. Ujutro su vožena četvrt finala na 1.000 m za juniore/ke i 500 m za seniore/ke. I počela je padati kiša, a po kiši se NE vozi na pizi, tako da sada svi čekaju. KIŠA I KIŠA. Ništa se više nije vozilo.

8.11. Prvi natjecateljski dan počinje sa kronometrom. Na pisti to je disciplina 300metara. Prvo su startale juniorke, i Ana Marija je postavila novi državni rekord 34:491. Bruno je također postavio novi državni rekor na pisti 29,719.Od naših susjeda nastupio je i Nejc Mavsar (SLO)koji je zauzeo 30.mjesto. Bruno je zauzeo 34.mjesto. U večernji, finalni program, idu najboljih 12 natjecatelja po vrmenu. U seniorskoj konkurenciji najbolji je bio Pedro Causil (Kolumbija), koji je dominirao i prošlim SP. Ostaje vidjeti dali će biti najbrži i u većernjem programu.

Večernji program: Pedro Causil osvojio je još jednom zlatnu medalju, prvu na ovom SP, u disciplini 300m kronometar. Od ostale 3 kategorije samo je u kategoriji juniori muški, Simon Albrecht (Njemačka) osvojio zlato, a sve ostala zlata, očekivano, su otišla u Kolumbiju. U nastavku smo gledali 10.000 m bodovnu/eliminacijsku za juniore i 15.000 m eliminacijsku za seniore. Uvjek prvo startaju mlađe kategorije, pa onda starije.Ana Marija osvojila je 36. mjest, dok je odličnom taktičkom vožnjom kolumbijske reprezentacije zlato osvojila Fabriana Arias, kojoj je ovo 4 medalja sa SP. Kod juniora zlato je osvojio Daniel Niero (Italia) nakon odlične taktičke vožnje koju je isplanirao Masimiliano Presti (višestruki Svjetski i Europski prvak i rekorder). Daniele je zajedno sa Stefanom Maresci vozio u sredini grupe i čuvao se, dok su Kolumbijci napadali, nakon što je grupa pokrila još jedan bijeg kolumbijaca, talijani su skočili i otišli do cilja, u zadnjem krugu su i zarundali jednog kolumbijca. Kod seniori se desili, možemo reći, iznenađenje, talijanka Franceska Lolobridgida osvojila je srebro. Kolumbijke su joj se osvetile za prijašnje godine, a pobjedila je Yenny Paola Serrano. Kod seniora Peter Michael (Novi Zeland) osvojio je još jedno zlato na SP. U uzbudljivoj završnici Alexis Contin napravio je malu grešku na izlazu iz zadnjeg zavoja i to je bilo dovoljno Peteru da ga prestigne, nakon što je na ulasku u zadnji krug prošao i timskog kolegu Alexisa (Francuska) Ewen Fernandes. Bruno je bio 38, a Nejcu nije pomoglo glasno navijanje njegovog tima (koje se čulu na prijenosu u živo) te je završio na 35. mjestu.  

7.11. Svečano otvaranje: Bilo je organizirano na glavnom gradskom trgu. Program je trajao nešto više od 1 sat, a svaka reprezentacija bila je predstavljena na pozornici. Jedna od atrakcija programa bili su i roleri koji su se spustili sa nebodera. 

 

 

 

 

 

 

7.11. Svjetsko prvenstvo, isto kao i kontinentalno prvenstvo, počinje službenim prijavama, podizanjem akreditacija i sastankom ekipa. Naši natjecatelji  većinu jučerašnjeg dana potrošili su na ove formalnosti. Danas su odradili slobodne treninge i kao što se vidi sa fotografije imali su sreću da treniraju sa najboljom reprezentacijom Kolumbijom. Ostaje za vidjeti da li će dominacija ove reprezentacije biti prekinuta. Već dužni niz godina reprezentacija Kolumbije je najuspješnija reprezentacija na SP. Od Europskih nacija Talijani su daleko najbolji, ali samo u disciplinama na pisti, dok na cesti je situacija već izjednačenija. Jedan od najboljih europskih rolera Bart Swings nije na ovom SP. Danas u 19 sati po lokalnom vremenu, ili 23 sata po našem na programu je svečano otvaranje. Nažalost prijenos ovog događaja nije predviđen, tako da ćemo tek od sutra moći pratiti i slikom ovo SP:

SP.Održava se u Rosario (Argentina) od 06-15.11.2014. u kategorijama seniori i juniori A (u drugim sportovima to još zovemo kategorija do 20 g.- U 20). Sve kategorije natjeću se u istim disciplinama na pisti i cesti. U to je ukljućen i maraton, koji je samo jedna od disciplina na cesti. SP (Svjetsko prvenstvo) organizira se obično oko 1.9, osim kada se organizira na južnoj hemisferi, kao ove godine kada je u ovom terminu. SP ima standardizirani progam i to kako sljedi: 1. dan – prijave, 2. dan otvaranje, 3-5. dan natjecanje na pisti, 7. dan odmor, 8-10. dan su natjecanja na cesti, 11. dan maraton i zatvaranje. Ove godine na SP boje Hrvatske predstavljaju senior Bruno Tkalčić i Ana Marija Pećar, junioka A. Bruni će ovo biti treći nastup na SP, dok će Ana Mariji ovo biti prvi nastup na SP. Ana Marija biti će prva natjecatelja koja će nastupiti na SP.

4.11. Ana Marija Pećar i Bruno Tkalčić, oboje iz Zagrebačkog kluba Vatreni kotači danas su otputovali avionom za Rosario, a stići će tek 6.11. u jutarnjim satima. Rasario se nalazi 4 vremensko zone od Zagreba, -4 sata. Niže imate link na Roller TV, internet stranicu na kojoj možete u živo pratiti natjecanje iz Rosaria, putem interneta, live streaming. Slovenska reprezentacija već je u Argentini, te su odradili prve treninge i javljaju da je staza super.

RASPORED PRIJENOSA (klikni na ovaj link + 4 sata, za preračun na naše vrijeme!!

Objavljena je službena stranica Svjetskog prvenstva u Rosario, Argentina. Radimo na tome da omogućimo i TV prijenos ovog SP. KSH je u suradnji sa FIRS-om osigurao signal na satelitu i stručnog komentatora. Sada pokušavamo naći TV koja će biti voljna emitirati besplatni signal. Ovdje je link na službenu stranicu

http://patin-ar.com/mundialvelocidad2014/

Prijenos u živo na Roller TV:   http://firs.rollersports.tv/

Raspored natjecanja

12.10. Finale Alpe-Adria kupa

ALPE-ADRIA KUP

Već tradicionalno Finale Alpe-Adria kupa održava se u Zagrebu, ova utrka ujedino se boduje i za Zagrebačku rolersku ligu. Ove godine voziti se samo utrke na 1.000 metara= 1 krug na Karting centru Zagreb, u Španskom. Odnosno za kategoriju kadeti D, uzrast 2007.g. i mlađi utrka će se  vozit u disciplini 500m.

Ukupni pobjednici Aple-Adria kupa po kategorijama su:

Kadeti B:Ivana Lazarić (Kranj/SLO)  i   Kristijan Luka Nikolić(SRB)/Phillipp Singer(AUT)

Kadeti A: Nika Dolić (V Kotači/CRO)   i   Josip Došen (V Kotači/CRO)

Juniori B:  Petra Wengust (V Kotači/CRO)  i  Marko Dolić (V Kotači/CRO)

Juniori A: Resmia Shaini/Loris Špegar (CRO)   i  Miha Remic (Kranj/SLO)

Seniori:  Ana Marija Pećar (V Kotači/CRO)  i  Nejc Mavsar (Kranj/SLO)

TABLICA UKUPNI POREDAK – FINALNO

Kadeti B       Kadeti       J/R-SEN      KLUBOVI

20.9. – igralište OŠ FK Frankopan, Ivanićgradska, Zagreb – AAC + Zagrebačka rolerska liga – NIJE SE ODRŽALO ZBOG KIŠE

Staza na igralištu OŠ FK Frankopa ima status piste, te mora biti 100% suha da bi se mogle održavati utrke u brzinskom rolanju. U 14 sati kiša je još padala, a naša procjena da se sve odgodi pokazala se dobra, jer u 17 sati staza je još bila puna vode.

20-21.9. AAC i HIC

Već tradicionalno u jesen u Zagrebu organiziramo rolerski vikend, koji se sastoji od utrka na kružnoj stazi i od HIC utrke, polumaratona za speed i 5 km za fitness rolere.

U subotu 20.9. natjecanje počinje u 14 sati, a prijave i slobodni trening su na programu od 13. sati. Standardno se vozi kratka i duga pruga, dvije utrke po kategoriji. Kategorije su od najmlađih kadeta D (2007 i mlađi) do seniora (1996 i stariji).

U nedjelju 21.9 na Karting centru Zagreb, Špansko, Gustava Krkleca bb; utrke su na programu od 10 sati, a prijave i slobodan trening od 9 sati. Start polumaraton (HIC-speed) je u 10 sati, a start fitness utrke na 5 km je u 11:00 sati. Nošenje zaštitne kacige je obavezno tijekom boravka na stazi (na zagrijavanju i tijekom utrke)

Prijavite se i isprobajte svoje rolerske sposobnosti, NIJE VAŽNO POBIJEDITI, VAŽNO JE SUDJELOVATI.

Prijaveite se putem e-maila: info@rolanje.hr  

EUROPSKO PRVENSTVO 31.7.-3.8.2014.

3.8. zadnji dan Europskog prvenstva na programu je maraton. Maraton se vozio na ulicama Geisingena, kružna staza 1,400 m krug. Da dobro ste pročitali samo 1,4 km krug i tako 30 krugova do cilja. Pravila EP traže da krug bude najmanje 3 km, ali ovo mjesto nema uvjete za dužu stazu. Takođe pravila traže da širina bude minimalno 8 metara, a na ovoj stazi širina je bila u prosjeku oko 5 metara. Budući da se istovremeno vozilo i Europsko prvenstvo u master kategorijama, po dvije kategorije su startale zajedno. Cijelu noć je padala kiša tako da je start juniorki bio po relativno mokroj stazi koja se već nakon nekoliko krugova posušila. Prvo su startale juniorke A i master ženske kategorije. Ana Marija Pećar je hrabro startala te vodila jedan od dva vlaka. Roleri na duge pruge voze u više vlakova. Roleri voze jedan iza drugoga, te kad jedan roler izađe iz kolone i počne preticati druge, odmah iza njega kreno i ostali agresivni natjecatelji i tako se stvori paralelni vlak, ili više, ovisno o širini staze, budući da je ovdje bila uska staza dva vlaka su bila maksimum, a po zavojima niti dva. Na kraju je završila na 26.mjestu. U zadnjoj utrci startali su master U70 i među njima i naš Silvio Mrkša. Silvio se odlično držao, ali protiv pobjednika Giuseppe Presti, tata poznate talijanske rolerske obitelji Presti, koji su svi vipestruki Europski prvaci i rekorderi, a Massimiliano je sada i trener talijanske reprezentacije, objektivno nije imao šanse. Tata Presti je još uvjek u odličnoj formi i drugoplasiranom je pobjegao skoro za 2 minute. Silvio se za poziciju borio sa dva francuza, te je zauzeo 12.mjesto i pobjedio svog starog suparnika austrijanca Franza Krainz, koji je bio 13., sa više od minute zaostatka iz Silvia.

2.8. Danas na programu bile su bodovne utrke na 20.000 m. Pobjednik ove utrke je natjecatelj koji završi utrku i ima najviše osvojenih bodova. Nakon određenog broja krugova, neutralnih krugova, sudac zvonom označi da na sljedećem prolasku preko ciljne crte natjecatelji osvaju bodove. U svim krugovima prva dva natjecatelja osvajaju 2, odnosno 1 bod, a na cilju, prva tri natjecatelja osvajaju 3,2, i 1 bod. Mali podvig je napravio Remic Miha, u prvom sprintu je bio 1. i osvojio 2 boda, ali je tim svojim potezom povukao sve da krenu još brže, tako da u nastavku utrke nije mogao pratiti grupu i eliminiran je, te je na kraju zauzeo 34.mj. Isto je probala i Ana Marija, ali nije uspjela osvojiti bodove, te je na kraju zauzela 24.mjesto. Anton Marinić osvojio je 26.mjesto i Bruno Tkalčić 36.mjesto.

1.8. turnir 500 m odvija se u više faza, od osmine finala, četvrtfinala, preko polu finala i najboljih četvoro plasira se u finale. Ovo je novi sustav koji je napravljen sa ciljem da ima manje prekršaja. Nitko od naših nije se uspio plasirati u polufinale, te su zauzeli redom sljedeća mjesta: Ana Marija Pećar, 16.mjesto; Anton Marinić, 22.mjesto i Bruno Tkalčić, 28.mjesto. U popodnevnom dijelu programa bila je 20.000 m eliminacijska utrka. Eliminacijska utrka je utrka u kojoj se nakon određenog broja krugova jedan po jedan natjecatelj eliminira (nije diskvalificiran i ima plasman). U zadnji krug ulazi 5 natjecatelja koji se bore za medalje. Naši natjecatelji plasirali su se: Ana Marija Pećar 25.mjesto; Anton Marinić, 25.mjesto; Bruno Tkalčić 36.mjesto. Posebno je bila interesantna taktička borba u kategoriji juniora A gdje su talijani i francuzi imali po tri jaka predstvanika, a talijanska ekipa zauzela je prva tri mjesto u ovoj disciplini na pisti. No francuzi su odlično pripremili taktiku i žrtvovali jednog natjecatelje koji je u završnim fazama utrke nekoliko puta se probao odvojiti, otići u bijeg. To su naravno talijanski natjecatelji morali pokriti, a ostatak francuske reprezentacije je čekao iza njih. I na ulasku u zadnji krug Raphael Planelles krenuo je u sprint, izbio do prvog zavoja na 1.mjesto i unatoča nekoliko napada talijana zadržao je 1.mjesto do cilja. Naravno i ostale utrke su bile izjednačene do zadnjeg metra, ali ova je bila ipak malo drulčija u taktičkom smislu.

31.7. sva natjecanja počinju prvo sa disciplinom sa disciplinim kronometar, na na ceti (road) je to 200m, za razliku od piste gdje je 300m. U disciplini kronometar, natjecatelj mora izvesti specifičan start i sam je na stazi. Najboljih 12 plasira se u finale gdje se bore za konačni poredak. Vožnje se ne zbrajaju. U kategoriji Junior A žene, Ana Marija Pećar napravila je povjesni rezultat za Hrvatsko rolanje plasiravši se u finale disicpline kronometra. U finalu nije uspjela popraviti svoje vrijeme iz kvalifikacija te je završila na odličnom 11. mjestu.

Bruno Tkalčić, senior, postavio je novi državni rekord, 200 m kronometar 19,995 sec, što je bilo dovoljno tek za 20.mjesto. Anton Marinić u kategoriji Juniori A, plasirao se je također na 20.mjesto sa malo lošijim vremenom od Brune, 20,443. Natjecanja se nastavljaju sutra sa turnirom u discilini 500 m, u jutarnjem dijelu programa, a popodne se voze eliminacijske utrke. Naši natjecatelji nastupaju u svim disciplinama. 

Od naših susjeda na ovom EP nastupao je  iz Slovenije Miha Remic, koji je bio: 24. u kronometru; 22.mj na 500 m; 34.mj u bodovnoj i 26.mj u eliminacijskoj. Ovdje je još i Nejc Mavsar, ali morao je odustati od natjecanja jer je obnovio ozljedu mišića tako da nije niti startao.   

Na master maratonu od naših susjeda nastupili su: Graga Jančigar, u kategoriji U40, te je osvojio 23.mjesto, sa jednim krugom zaostatka. U kategoriji U50 nastupio je Aleš Gros, te je bio odlični 23.u najbrojnijoj kategoriji. On je bio u 3-ćoj grupi koja je za pobjednik zaostala manje od 4 minute.

ČLANCI IZ NOVINA O PRVENSTVU HRVATSKE U BRZINSKOM ROLANJU 2014

Sa naše utrke održane na Karting centru u Španskom u Večernjem listu od 27.5.2014. izašao je ovaj izvještaj

 

 

 

A u Sportskim novostim od 29.5.2014. ovaj izvještaj

Alpe-Adria kup, Zagreb 25.5.2014. Rezultati

Kadeti     Kadeti (2)    Junoiri

UTRKA Alpe-Adria kupa U KRANJU 10.5.2014.

Nakon dužeg vremena imali smo ponovno goste iz Austrije, sa čak 3 kluba, na utrci u Sloveniji.

Na ovom linku (naravno na njemačkom) možete pročitati kako su oni doživjeli i koje su dojmove ponjeli u Austriju

http://sc-highlanders.com/report/index.php?id=20140512223550

“ein freundlich und perfekt organisierter Event” – “jedan prijateljski i perfektno organiziran event”

Priključite se AAC!

SVJETSKO PRVENSTVO MASTER MARATON

14to izdanje Dijon maratona ponovo će imati i organizaciju jednog velikog natjecanja. Svjetsko prvenstvo u maratonu, master maraton. 14-115.June2014. je datum održavanja ove manifestacije. Ukoliko ima zainteresiranih molim da se jave e-mailom u Savez kako bi mogli biti na vrijeme registrirani.

 EUROPSKO PRVENSTVO

Dana 27.7.-2.8.2014 u Njemačkom Geisigenu, na njihovoj poznatoj Areni, odrćava se ovogidšnje Europsko prvenstvo za Juniore A i Seniore, te Europsko prvenstvo u maratonu, master maraton.