Koturaljkaški savez

Ovo je službena stranica
Koturaljkaškog saveza Hrvatske
i Zagrebačkog koturaljkaškog saveza.

AUTOR

PREPORUKE KSH za nastavak treninga

Svaki organizator treninga odgovoran je za pridržavanje preporuka HZJZ, Stožera civilne zaštite i KSH za organiziranje i provođenje treninga.

Obaveza je svakog kluba koji će organizirati treninge da ima sve potrebne podatke o svakom članu koji pristupi treningu. Također mora se voditi evidencija dolaska na treninge, odnosno tko je sve  i u koje vrijeme prisustvovao treningu. Maksimalni broj sportaša na treningu su 4 i uz 1 trenera. Između dva treninga treba ostaviti dovoljno vremena da se prostor, odnosno rekviziti dezinficiraju u skladu sa preporukama HZJZ. Osim toga,  dvije grupe sportaša ne smiju doći u kontakt. Minimalno vrijeme između odlaska i dolaska dviju grupa mora biti 15 minuta. Zabranjuje se dolazak roditelja ili drugih osoba koje nisu neophodne za trenažni proces u prostor kluba.

Treninzi se smiju provoditi samo na otvorenom, bez upotrebe svlačionica. Sportaš mora donijeti svu svoju opremu za trening, uključujući i podmetač, na kojem će se presvući u opremu za rolanje i odložiti sve svoje stvari, uključujući bočice s napitkom i sl. Pri tome, ali i tokom procesa treninga, treba se pridržavati preporuka o minimalnoj udaljenosti između dvije osobe.

Nakon treninga preporuka je da sportaš dezinficira svoju opremu i podmetač, da se tušira i da svu odjeću koju je koristio opere.

Sportašima, trenerima i drugom osoblju koje dolazi na prostor kluba zabranjuje se dolazak na trening ukoliko imaju bilo koje simptome COVID-19.

Koji su simptomi zaraze SARS-CoV-2?

Koliko je poznato, virus može uzrokovati blage simptome slične gripi poput:

   • povišene tjelesne temperature
   • kašlja
   • otežanog disanja
   • bolova u mišićima i
   • umora.

U težim slučajevima javlja se teška upala pluća, akutni sindrom respiratornog distresa, sepsa i septički šok koji mogu uzrokovati smrt pacijenta. Osobe koje boluju od težih oblika kroničnih bolesti podložnije su težim oboljenjima.

Izvor : www.hzjz.hr

PREPORUKE  HZJZ ZA POSTUPANJE U VEZI S TRENINZIMA:

 • Treninzi smiju biti održani samo sukladno rasporedu i s točno onim športašima i trenerima te uz prisustvo potrebnog tehničkog osoblja koje je navedeno u rasporedu.
 • Ako netko ima povišenu tjelesnu temperaturu ne smije dolaziti na treninge, a posumnja li se ili utvrdi li se tijekom treninga da netko ima povišenu tjelesnu temperaturu ili bilo kakve simptome respiratorne bolesti, trening se prekida te se oboljeli upućuje obiteljskom liječniku na daljnju obradu.
 • U slučaju potrebe za prisustvom zdravstvenog djelatnika na treningu, pri bliskom kontaktu zdravstveni radnik mora koristiti odgovarajuću zaštitnu opremu, odnosno kiruršku masku, kombiniranu s vizirom i jednokratne rukavice.
 • Igračima i trenerima na trening se preporučuje da dolaze pojedinačno, osobnim vozilima, u opremi za trening i uz izbjegavanje korištenja prostorija svlačionice.
 • Tijekom treninga preporučuje se da drži razmak od 5 metara kao nužne udaljenosti za fizičku distancu.
 • Gdje god je moguće treninzi se trebaju održavati na otvorenom terenu.
 • Nakon korištenja lopti, rekvizita i ostale opreme potrebne za trening, sva se mora po završetku treninga dezinficirati.
 • Za treninge u kontaktnim športovima gdje nije moguće održavati fizičku distancu između trenera i športaša, preporučuje se da uvijek isti trener i isti športaš odrade trening.
 • Svakom igraču preporučuje da ima svoju označenu plastičnu bocu s tekućinom kao i ostale potrepštine koje moraju biti u torbi označenoj s imenom športaša. Plastične boce za napitke i ostali otpad nastao tijekom treninga odlaže se u za to predviđenu kantu za otpatke s dvostrukom vrećicom i odgovarajućim poklopcem.
 • Nakon treninga igrači i treneri odlaze izravno kući, bez tuširanja i bez ulaska u svlačionicu, poštujući mjere fizičke udaljenosti, najbolje odvojeno, jedan po jedan.
 • Nakon svakog treninga zatvorene športske objekte (sve dijelove športskog objekta – trenažni prostor, sanitarni čvor…) treba očistiti – dezinficirati u skladu sa preporukama HZJZ za čišćenje prostorija

Ciscenje-i-dezinfekcija-prostorije-bez-oboljelih-od-COVID-19-5.3.2020. Ciscenje-i-dezinfekcija-prostora-u-kojima-je-boravila-osoba-pod-sumnjom-na-zarazu-COVID-19-5.3.2020.

HRVATSKI ZAVODZA JAVNO ZDRAVSTVO Rockefellerova 7,HR-10000 Zagreb; T: +385 1 4863 222 ; F: +385 1 4863 366 www.hzjz.hr

Dana 4.5.2020. stupila je na snagu odluka Stožera civilne zaštite o otvaranju sportskih terena na otvorenom.

Odluka – sport-dječja igrališta III