Koturaljkaški savez

Ovo je službena stranica
Koturaljkaškog saveza Hrvatske
i Zagrebačkog koturaljkaškog saveza.

AUTOR

PLIOMETRIJA

Pod pojmom pliometrijskih vježbi smatramo tip vježbi snage gdje koristimo vlastitu težinu tijela da zajedno sa skočnim pokretima proizvedemo opterećenje na mišić. Pliometrijske vježbe uključuju skokove, skakutanja i odskoke za donji dio tijela i bacanja teških rekvizita (medicinske lopte, kugle, vreće i sl.), zamahe rukama i pokrete izbačaja sa opterećenjem za gornji dio tijela.

Pliometrijski trening prisutan je u kondicijskim programima svih brzinskih rolera i klizača. Također sastavni dio je i tehničkog treninga u brzinskom rolanju, ali i kod svih vrsta rolanja.

Kao i svaki vrst treninga donosi svoje benefite, ali i opasnosti. Tehnički i ne dovoljno pripremljeni roleri ako počnu primjenjivati ova vježbe u prevelikom obujmu  (broj ponavljanja po treningu i broj ponavljanja tjedno), mogu dovesti do raznih vrsta ozljeda.

Ovdje želim naglasiti da prilikom rolanja najveća sila koju roler treba savladati je otpor zraka, tako da svako vanjsko opterećenje u rolanju je suvišno, opasno i kontraproduktivno. Otpor zraka raste sa kvadratom brzine. Kada želite pojačati svoje treninge, samo ubrzajte. Profi roleri na ravnome postižu brzine od 70 km/h.  Zato kad idete na rolanje riješite se svog suvišnog tereta, a pogotovo oslobodite ruke.  Još jednom ponavljam NE MOJTE stavljati ili nositi dodatne utege dok rolate. Nemojte slušati lažne i ne stručne trenere koji pričaju drukčije.

Evo nekoliko primjera pliometrijskih vježbi koje se mogu provoditi na rolama i u tenisicama. Ove vježbe su prvenstveno namijenjene kao tehničke vježbe, ali kao i kod svega u sportu svaka vježba može poslužiti za postizanje više ciljeva, što ovisi o programu treninga. Kada se vježbe izvode na rolama mogu se provoditi na mjestu ili u vožnji.

  1. Sunožni poskoci iz osnovnog stava,

Iz osnovnog stava sa rukama u položaju osnovnog stava, ispruženim ispred tijela, bez dodatnih zamaha ruku,izvodi se sunožni skok u vis. Prilikom doskoka vraćamo se u osnovni stav.

  1. Jedno nožni poskoci iz osnovnog stava,

Sve isto kao i kod vježbe sunožnog skoka samo je sada jednonožni. Pazite da broj ponavljanja bude jednak kod jedne i druge noge. Preporučljivo je da se vježba napravi prvo na jednoj nozi, onda napravi pauza od 1 do 3 minute i tek onda ponovi vježba na drugoj nozi.

  1. Poskoci u strani s jedne noge na drugu iz osnovnog stava

Nakon što savladate prijenos težine, možete prijeći na ovu vježbu. Iz osnovnog stava na jednoj nozi napravite skok u strani i dočekajte se u osnovnom stavu na drugoj nozi

 

 

 

 

 

Prije svakog slijedećeg skoka treba zauzeti osnovni stav, sunožni ili jednonožni ovisno o vježbi.

Broj ponavljanja neka ne prelazi 12 u seriji po nozi. Ne više od 2 serije po vježbi.

Na ovom linku nalazi se video prikaz vježbi.