Koturaljkaški savez

Ovo je službena stranica
Koturaljkaškog saveza Hrvatske
i Zagrebačkog koturaljkaškog saveza.

AUTOR

Nema sporta bez trenera

Coronavirus donio je digitalnu revoluciju gotovo u sve sfere života. Svi govore da povratka na staro više nema. Da li se sport može digitalizirati?

Naša djeca uče putem interneta od kuće, radimo od kuće, učimo, poslujemo, komuniciramo, kupujemo. Sve više usluga se digitalizira, kakva je budućnost za trenere?

Na youtube pojavili su se razni youtube treneri.

Kao i sve na internetu pitanje je pouzdanosti informacija i kako razlikovati kvalitetnu informaciju od „fake news“. Isto je i sa youtube trenerima. Vrlo malo pouzdanih i kvalificiranih trenera imaju svoje youtube kanale, koji se onda mogu smatrati relevantnim izvorom informacijama. Što se tiče našeg rolerskog sporta situacija je možda i lošija nego u drugim sportovima. Osim snimka sa velikih natjecanja, vrlo je malo kvalitetnih informacija vezanih uz treniranje sportaša, ali i rekreativaca. Drugim riječima većina informacija sa youtube je zapravo „fake news“.

Postoje razne aplikacije sa raznim programima za vježbanje. Kako će prosječan građanin razlikovati adekvatan program za vježbanje od kvalitetnog individualiziranog programa. Ja mislim NIKAKO. Prednosti takvih programa je jedino što će se korisnici takvih aplikacija moći hvaliti prijateljima, kako su postali pravi sportaši. Ali jedino po povredama, koje su zaradili prateći youtube trenere i programe.

Da li digitalizacija može zamijeniti sam trening?

Na žalost mnogih, ništa ne može zamijeniti fizički trening. Ljudski organizam, odnosno mišići u organizmu mogu se razvijati samo uslijed mehaničkog rada. Ne postoji nikakva čudesna tableta, doping ili slično koje će zamijeniti trening sa „sjedenjem“.

Ja se nadam da većina ima na umu da rekreativno bavljenje sportom služi za očuvanje i unaprjeđenje zdravlja. A to podrazumijeva neki oblik rada, odnosno treninga. Neki mogu to zvati rekreativnim, sportski orijentiranim vježbanjem i slično, ali u biti to je oblik treninga.

A svaki oblik treninga ima svoje zakonitosti. Proces programiranja treninga podrazumijeva dijagnostiku, planiranje, programiranje i provedbu treninga. Da li stvarno mislite da netko putem unaprijed definirane aplikacije može slučajno pogoditi adekvatan program baš za vas ili za svakoga?

Da bi ste poboljšali svoje sportske rezultate, smanjili rizik od povrede, poboljšali opće stanje vašeg organizma i unaprijedili svoje zdravlje trebate program treninga koji je prilagođen vama, odnosno individualiziran program treninga. Svaki pojedinac ima specifičnu anatomsku strukturu, a pogotovo rekreativci kod kojih postoje velike individualne razlike uvjetovane prethodnim sportskim iskustvima (sportskim povredama), poslom kojim se bave te opće zdravstveno stanje.

Da li digitalna transformacija može redefinirati trenerski posao, odnosno da li može zamjeni živog trenera?

Slušajući predavanja i izlaganja nekih od najvećih trenera koji su radili sa najboljim sportašima, kod svih sam izdvojio jednu misao koja je svima njima zajednička. Vrhunski sportaš u određenom trenutku traži savjet. To je jedna rečenica koju će trener reći i dovest će do promjene u specifičnoj tehničkoj izvedbi ili nekog drugog poboljšanja u izvedbi. Kako će bilo koji program, aplikacija ili slično uspjeti to zamijeniti ili nadomjestiti. To je ono što se u slengu kaže ‘feeling’ ili osjećaj. Kada će bilo koji uređaj, program ili slično naučiti ‘feeling’ za osjećaj, onda će moći zamijeniti trenera. Do tada upoznajte svog trenera i neka on upozna vas jer samo tada će te moći zajedno postaviti ciljeve treninga s kojima će te biti zadovoljni. Trening je proces koji traje cijeli život, samo što se mijenjaju ciljevi i programi. Ali cijelo to vrijeme bitan je samo jedan cilj „zdrav sportski način života“.

Ako vas boli zub idete zubaru. Po istom principu trebate se odnositi i prema ostatku svog tijela. Nadam se da sam vas ovim člankom naveo da se pokrenete i uključite se u bilo koji oblik vježbanja. Izađite i učlanite se u neki klub, potražite trenera i vježbajte. Samo vas molim da ne probate glumiti sami svog trenera jer u većini slučajeva to ne završi dobro.