Koturaljkaški savez

Ovo je službena stranica
Koturaljkaškog saveza Hrvatske
i Zagrebačkog koturaljkaškog saveza.

AUTOR

Koliko stvarno iznosi državna potpora u sportu (-69 mil kn)

Ukupna potpora sportu iznosi -69 mil kn. Odnosno sport će morati potrošiti 69 mil kn. Od toga 11,5 mil kn PDV-a i 33,75 mil kn za doprinose na plaće. Znači na 40 mil kn koja će država dati sportu, u isto vrijeme država će u prihodovati 45,25 mil kn. A sportu će direktno stvoriti 103 mil kn troška, od kojih će sportu doznačiti slavno najavljenih 40 mil kn.

Zvuči nevjerojatno, ali stvarnost na terenu, odnosno u svakodnevnom životu klubova je upravo ovakva. Evo kako izgleda stvaran život klubova. Država je objavila da će za pomoć za očuvanje ranih mjesta odvojiti 40 mil kn. U sportu je zaposleno 3.000 radnika za koje se plaća osigurava od članarina, donacija i drugih izvora. Znači za neto plaće država će uplatiti 33,75 mil kn. Na taj iznos klubovi moraju platiti doprinose, prireze i poreze, što iznosi još toliko, odnosno 33,75 mil kn. U isto vrijeme Središnjem državnom uredu za sport ostat će 6,25 mil kn , neraspoređenih sredstava za njihove potrebe.

Da bi isplaćivali plaće klubovi moraju imati knjigovodstvo, koje na godišnjoj razini košta najmanje  6.500 kn, sa PDV-om. Budući da u hrvatskom sportu djeluje 6500 klubova, jednostavnom matematikom dolazimo do 8,4 mil kn PDV-a koje će država najmanje naplatiti na ime računovodstvenih usluga. Da bi se natjecatelji mogli natjecati moraju napraviti bespotrebni liječnički pregled koji košta 350 kn, sa PDV-om. Tako da će država na ime liječničkih pregleda ostvariti daljnjih 3,1 mil kn PDV-a. To nam ukupno daje 11,5 mil kn od PDV-a. U ovu matematiku nismo uključili saveze koji imaju obavezu i godišnje revizije, koja košta od 31,250 kn na više, sa PDV-om, a. Oni su obveznici knjigovodstva, koje se još ekstra plaća na godišnjoj bazi barem još toliko.

I kada sve to zbrojimo i oduzmemo dolazimo do brojki sa početka članka. Država će na kraju više naplatiti nego što je dala potpora. I sve to je već izneseno iz Hrvatske. Na istoj sjednici vlade donesena je odluka da se Sveučilišnoj bolnici u Mostaru dodjeli 43 mil kn. Unatoč tome što se je nekako u isto vrijeme prošle godine na račun iste te bolnice doznačilo 40 mil kn. Za one slabije informirane Sveučilišna bolnica u Mostaru ima više liječnika po bolničkom ležaju nego Hrvatski prosjek, ili još preciznije nego i grad Zagreb, koji ima najbolji omjer u Hrvatskoj. Također Sveučilišna bolnica u Mostaru ima bolji omjer bolničkih kreveta po broju stanovnika nego 15 županija u Hrvatskoj. Ali i ne samo to nego investicija od 40 mil u bolnicu premašuje iznose koji se investiraju u bolnice po pojedinim županijama. Samo za primjer lani je za bolnice u  Vukovarsko srijemskoj županiji ukupno investirano 23.488.184,00 kn. Da dobro ste pročitali, za sve bolnice i hitne pomoći na nivo županije iznos investicija je 23,5 mil kn.