Koturaljkaški savez

Ovo je službena stranica
Koturaljkaškog saveza Hrvatske
i Zagrebačkog koturaljkaškog saveza.

AUTOR

Double push (tehnika rolanja)

Double push (tehnike rolanja)

Ne postoji drugi izraz za ovu rolersku tehniku nego ‘duble push’. Opće je prihvačeno da je ovu tehniku izmislio, ako nije izmislio onda prvi primjenio, Chad Hedrick, USA (rođ 17.04.1977. g u Spring, Texas).

Chad je osvoji 50 medalja na Svjetskim rolerskim prvenstvima, kada se je prebacio na brzo klizanje, duge staze (400 m – long track). Treba napomenuti da do 2003. g. Chad nikada nije bio na klizaljkama. Nastupio je na Olimpijskim igrama u Torinu 2006. g. i osvojio po jedno zlato, srebro i broncu, 3 Olimpijske medalje.

Chad nije jedini roler koji se je prebacio na klizanje, evo još nekih od bivših rolera koji su osvojili ukupno 15 olimpijskih medalja: Jennifer Rodrigez, Apolo Anton Ohno, Joey Cheek, Derek Parra, Ippolito Sanfratelo, Chad.. (ali o tome drugom prilikom).

Double push je najnaprednija rolerska tehnika brzinskog rolanja. Teško ju je usvojiti i gotovo nemoguće bez, čak, dugogodišnjih tehničkih treninga.

Postoji tri osnovna načina rolanja (rolerskih koraka). Prvi je početnički, drugi je rekreativni i treći je klasični brzinski korak. Double push je četvrti i karakterističan za ‘profi’ rolere.

Danas još vladaju rasprave i istraživanja što je to klasična tehnika ‘double push’-a, a koje su to individualne razlike. Svi roleri na Svjetskom prvenstvu (SP) koriste tehniku double push, ali među svima postoje individualne razlike.

Od nove generacije brzo rolera samo Joey Mantia (rođ. 1986. USA) ima identičnu double push tehniku kao i Chad.

A sada u kratko što je to ‘double push’ (DP):

  • kod klasične rolerske tehnike: dok se jednom nogom odgurujemo, na drugoj nogi ‘glide-amo’ (eng. rolamo)
  • novost DP je umjesto da ‘glide-amo’ nogu podvlačimo pod sebe u smijeru u kojem se drugom nogom odgurujemo. npr. lijevom nogom se odgurujemo, nakon spuštanje desne noge pod sebe i s njom počinjemo ‘odguravanje’ kratko u lijevo i nakon što je završilo odguravanje s lijevom nogom, počinjemo odguravanje desnom nogom u desno ali sada u puno večoj amplitudi (širini koraka) budući da smo ju prethodno pomaknuli u lijevo

Tkome je ovo jasno?

Samo ovo objašnjenje zvuči komplicirano.

U odnosu na 3. rolerski korak koji ima 6 faza, DP tehnika ima 1 fazu više u kojoj se stajna noga pomiće zajedno sa nogom koja gura,  u istom smjeru. Gotovo svi rekreativni roleri koji pokušavaju oponašati ovu tehniku zapravo samo jače zabacuju nogu u povratu noge i više ‘vrludaju’ po pravcu, ali to još nije DP tehnika. Da bi se savladala ova tehnika nepohodan je iskusan trener, odnosno samo treneri brzinskog rolanja vas mogu ovo naučiti.

Molim Vas da ovo ne počnete isprobavati prije nego ste savladali tehniku brzog rolanja, 3. rolerski korak.

Chadova ideja bila je slijedeća: roler postiže najveće ubrzanje u zavoju vozeći križni korak. Zašto onda nebi probao oponašati sliče kretnje i kada vozi ravno, i po njegovim riječima tako je nastao ‘DP’.

U disciplini kronometar (100m, 200 m i 300 m) ne koristi se tehnika DP, nego klasična tehnika.

Ukoliko imate pitanja ili želite daljnja pojašnjenja, pišite info@rolanje.hr

Napisao: Luka Markić