Koturaljkaški savez

Ovo je službena stranica
Koturaljkaškog saveza Hrvatske
i Zagrebačkog koturaljkaškog saveza.

AUTOR

AAC 2016, Brzinsko

Europsko prvenstvo u brzinskom rolanju 2016., Heerde, Nizozemska

(zbog sporog interneta ne mogu podignuti slike, pa ću to napraviti kad se vratim u Hrvatsku)

26.7. 3. natjecateljski dan

Organizatori su napravili odličan posao, stadion i sve što je potrebno za organizaciju ovako velikog natjecanja je osigurano. Ono što takmičare najviše veseli su pune tribine, oko 4.000 sjedećih mjesta. Naravno ulaznice se naplaćuju i paket ulaznica za sve dane košta 25eura. Iz povjerljivih izvora smo saznali da su organizatoru prodali 1.000 paket ulaznica. Ljestvica za organizaciju sljedećeg Europskog prvenstva je svakako postavljena jako visoko. Također niti natjecatelji nisu ostavili gledatelje razočarane. U zadnjih nekoliko godina europsko brzo rolanje, pogotovo na pisti je u Svjetskom vrhu.

Danas na programu bio je sprint turnir na 1.000m, ili 5 krugova. Nažalost Josip Došen i Bruno Tkalčić su ozlijeđeni tako da danas ne nastupaju. Prvi na stazu izašao je  Marko Dolić. Nije uspio proći u sljedeći krug, ostvario je plasman na 28. mjesto. Miha Remic u juniorima A  ostvario je plasman na 24. mjesto. U seniorskoj konkurenciji Nejc je uspio se plasirati u polufinale, ali dalje nije išlo. sa vremenom 1,23.167 osvojio je odlično 15.mjesto. Odlične i zanimljive bile su sve finalne utrke. U kategoriji Junira A sva tri prva mjesta osigurali su talijani, redom1. Bramante, 2. Gregouldo i 3.Martina. Neizvjesno je bilo u seniorskoj konkurenciji. Kod seniorki u finišu pobijedila je Lollobridgida, što je po malo osveta za jučerašnju diskvalifikaciju, i praktički su joj oduzete dvije medalje, jednu koju je osvojila i jednu koju je mogla osvojiti na eliminacijskoj. Najneizvjesnije bilo je u seniorskoj konkurenciji, prva dva bila su u razmaku od 0,002 sekunde, a prva četiri unutar 0,06 sekundi. Samo zahvaljujući fotofiniš tehnologiji uspjeli smo točno utvrditi pobjednika, iz Francuske Gwendal Le Pivert, ispred Barta Swingsa, Belgija, i Key Schipper, Nizozemska. Patxi Peula, Španjolska, koji je pobijedio u polufinalu i odlično vozio i finale ostao je na kraju na četvrtom mjestu. Utrka je bila posebno dinamična, Elton de Souza je diskvalificiran 3 kruga prija kraja, što je Gwendalu otežalo probijanje u poretku, ali kao odličnom sprinteru to je na kraju i uspjelo. Le Pivert je osvojio i srebro u disciplini 300m kronometar, što znači da je odlično pripremljen.  

Zadnje na programu na pisti bile su štafete.

25.7. 2. natjecateljski dan

Vrijeme u Nizozemskoj je vrlo ugodno, ujutro kad dolazimo na stazu je oko 18 stupnjeva i polako raste do dnevnog maksimalca oko 25 stupnjeva. Ujutro je dosta vlage, ali je zato sve lijepo zeleno. Na današnjem jutarnjem programu je turnir u disciplini sprint 500 m. Turnir počinje sa heats – osmina finala, i dalje ide četvrt finale, polufinale i finale. Prema pravilima na startu je tri ili četiri natjecatelja i prva dva idu u sljedeći krug. No sada je odlučeno da u svim krugovima do polufinale u sljedeći krug se ide po vremenu, samo iz polufinala prva dva.

U nastavku utrke su bile prepune kontroverznih odluka sudaca, mnoge koje nisu bile u suprotnostima s pravilima. Počelo je sa ponavljanjem utrke u kategoriji juniorki B. Došlo je do pada između njemačke i francuske, u heat je pobijedila natjecateljica iz Slovačke ispred Talijanke. No međutim odlukom sudaca odlučeno je da se utrka ponovi. Sada već umorne u ponovljenoj utrci poredak je opet bio isti, ali ostvarile su znatno lošije vrijeme i niti jedna nije prošla u sljedeći krug. U finalnoj utrci seniorki Francesca Lollobridgida koja je s najboljim vremenom ušla u finale iz nepoznatih razloga je diskvalificirana. Iako je spiker prvo objavio da se radi o tehničkom prekršaju, to znači da je presjekla sa cijelom rolom unutarnju crtu u zavoju, kasnije je ta odluka preoblikovana u sportski prekršaj, tako ne samo da nije osvojila zlatnu medalju na 500m, nego neće se moći boriti niti za zlato u elminacijskoj utrci u kojoj je glavni favorit. Iako je druga prošla kroz cilj pobijedila je Lethicija Schimek, iz Njemačke, ali kao što se može vidjeti iz prezimena našeg je porijekla. Leticija napravila je veliki napredak u zadnjih dvije godine. Ove godine suvereno je najbolja njemačka rolerica. 

Naši su postigli sljedeća vremena i plasmane: Marko Dolić 46.167 (26.mjesto), Josip Došen 49.738 (27. mjesto). Miha Remic (SLO)     (22. mjesto), i seniori Nejc Mavsar (SLO)   (17. Mjesto), falila mu je 0,1 sekunda da uđe u sljedeći krug natjecanja i Bruno Tkalčić 25.mjesto.

24.7.2016., 1. Natjecateljski dan

Svaki dan na Europskom ili Svjetskom prvenstvu je sličan. Rano ustajanje, dolazak na pistu, zagrijavanje. Ujutro su sprint utrke i polufinala za duge pruge, a u popodnevnom odnosno večernjem programu su samo finala, sprint i duge pruge. Zadnjih nekoliko godina Europsko je organizirano za Juniore B, Juniore A i seniore, u ženskoj i muškoj konkurenciji. Uobičajeno da program ide od mlađih prema starijim kategorijama, prvo voze žene, pa muški. Danas na kronometru je bilo drukčije. Prvo su odvozili svi muški, pa onda žene. Prvo je startao Marko Dolić, te je ostvario vrijeme 28,754, što je lošije nego lani. Nakon njega startao je Josip Došen i ostvario vrijeme 30,270. Josipu je ovo prvi nastup na Europskom prvenstvu. Naši su se plasirali na 27. I 28.mjesto

Nakon njih na start je izašao Miha Remic, SLO, te sa vremenom 27.406, ostvario plasman na 21.mjesto. U seniorskoj kategoriji Bruno Tkalčić plasirao se je na 23.mjesto, dok je Nejc Mavsar sa vremenom 25.517 plasirao se na 17.mjesto, te mu je falilo ravno 0,6 sekundi da bude na 12.mjestu i da se plasira u finale.

U popodnevnom dijelu programa su finala 300 metara kronometar i 5.000 m bodovna utrka za juniore B, a 15.000 m bodovna i eliminacijska za juniore A i seniore.

 Finale na 300m kronometar

Pune tribine, oko 4.000 gledatelja čekalo je poslasticu turnira, muški kronometar na 300m. Da je ovdje kolumbijska reprezentacija imali bi finale kao na Svjetskom prvenstvu. Svi najbolji sprinteri su ovdje: Fernandez (Španjolska), Abreht (Njemačka), iz Francuske de Souza i de Pivert, Talijani Pasaroto, Diamanti i Angeletti, te domaći Moulder, Kwant i Schipper. Starta se obrnutim redom, od 12 prema 1 iz kvalifikacija. Taman kada je trebao startati Mulder počele su prve kapi kiše. Sa malom zadrškom ipak je startao, ali onda je kiša pojačala i glavni sudac iz kolumbije, morao je prekinuti. Nakon samo 10 minuta lagane kišice staze je već bila suha i de Souza je mogao startat. De Souza je prošao kroz cilj i onda je krenuo pravi pljusak. Pljusak je trajao oko 30 min i organizatori su već za daljnjih pola sata uspjeli posušiti stazu. Pravila nalažu da svi natjecatelji na kronometru moraju imati iste uvjete. Budući da je sada bilo hladnije i staza je dobila više gripa, ali i postala sporija, cijelo finale moralo je početi ispočetka. Braća de Souza sada su imali identično vrijeme 24,357. Ronald Mulder (Niz) osvojio je 3.mjesto. Drugo mjesto osvojio je Gwendal Le Pivert (Fra) i pobjednik je Simon Albrecht (Njem) sa vremenom 23,783. Najbrži sprinteri imaju prolaz na 100m ispod 10,0. Najbolji prolaz imao je upravo Simon Albrecht sa vremenom 9,3.

Seniorke su završile svoju utrku sa velikim iznenađenjem jer je Erika Zanetti (Italija) ostala bez medalje. Zanetti je ušla u finale kao vodeća, startala je posljednja, ali već njen prolaz na 100 m upućivao je na lošiji plasman. Do cilja je uspjela nadoknaditi malo zaostatak, ali joj to nije bilo dovoljno za medalju. Pobijedila je Sandrine Tas (Belgija) 26,456, ispred Stien Vanhoote (Bel) i na 3.mjestu bila je Lethisia Schimec (Njem).

Finala – bodovna

Bodovne utrke su jedne od najzanimljivijih utrka, iako za neke koji ne prate ovaj sport može biti teško za pratiti. Juniori B voze 25 krugova ili 5 km, a juniori A i seniori voze 50 krugova ili 10 km. Svaki drugi krug je sprint za bodove. Prva dva natjecatelja u sprintu osvajaju 2 odnosno 1 bod, a na ciljnoj crti prva tri natjecatelja osvajaju 3,2 odnosno 1 bod. Svaka reprezentacija može startati sa najviše tri natjecatelja, tako da timski rad dolazi do izražaja. Treneri odrede koji natjecatelj se bori za pobjedu, a zadatak ostalih je da mu pruže što više zavjetrine i da ga povuku za što više sprinteva. Na ovom natjecanju je timing sistem sa video zidom dobro organiziran tako da i gledatelji i natjecatelji mogu pratiti koliko tko ima bodova. Zanimljiva je bila izjava Nizozemca Chrisa Huizinga, koji je pobjedio u kategoriji juniora A, nakon utrke, rekao je da je vidio bodovno stanje i procjeno svoju snagu i krenuo u bijeg, koji nitko u tom trenutku nije pokrio jer do tada nije sudjelovao u sprintevima za bodove. Talijani i Francuzi su međusobno pazili jedni na druge i u toj završnoj fazi su uzeli mali predah od silnih sprinteva koje su do tada napravili. Nizozemac je napravio skoro pol kruga prednosti i skupljao bodove. Dok je peleton, glavna skupina, predvođena talijanima i francuzima, krenula u pokrivanje bijega, 5 krugova do cilja, već je bilo kasno. Nizozemac je uzeo 2 boda dva kruga do cilja i sa 14 bodova u tom trenutku osigurao 1.mjesto.

U seniorskoj konkurenciji iskusniji Fabio Francolini nije dozvoli takva iznenađenja. Sa svojim timom dobro je vodio utrku i sa 18 bodova pobijedio ispred Fernandeza (Fra), a Peula Patxi (Esp) je u pravo vrijeme skočio, 13 krugova prije cilja, napravio polu kruga prednosti i skupio dovoljno bodova za 3.mjesto, falilo mu je malo snage za završni sprint u kojem ga je Fernandez dobio i iako imaju jednaki broj bodova, 11, Fernandez je 2. jer je prije prošao kroz cilj u završnom sprintu.

U konkurenciji seniorki nije bilo toliko napeto. Favoritkinja Franceska Lolobridgida je od prvog sprinta za bodove se odvojila i vrlo brzo stvorila pola kruga prednosti. Sandrine Tas je odlučila da pokrije taj bijeg, ali Lolo nije ni tada dopustila da joj itko oduzme dva boda, 1.mjesto niti u tom sprintu. Tijekom utrke bilo je još dva pokušaja bijega, ali kada su svi već pomislili da je lolo se malo umorila, ona je pokrila sve bijegove i uvjerljivo pobijedila sa 30 bodova.   

23.7.2016.

Svečanim otvaranje u subotu 23.7.2016. službeno je počelo Europsko prvenstvo u brzinskom rolanju. Svečano otvaranje bilo je organizirano na glavnom trgu u Heerd, Nizozemska. Sve reprezentacije predstavile su se na pozornici, te su izvedene himne svih sudionika. Sportaši su također odali počast i svim žrtvama nedavnih terorističkih napada. Naša reprezentacije već je odradila prvi trening, kako bi isprobalii pistu. Podloga je Vesmaco od prije nekoliko godina tako da sada ima već jako puno gripa. Tehnički bolji roleri ovo bi mogli iskoristiti kao prednost, ali i izbor kotača će igrati veliku ulogu. Pogotovo kod discipline kronometar. Dan prije prvih utrka prepun je događanja, pogotovo za izbornike. Početku natjecanja prethode brojni sastanci predstavnika svih reprezentacija. Kako svi očekujemo da rolanje postane Olimpijski sport svake godine uvode se nova pravila. Najvažnije da treneri i natjecatelji razumiju nova pravila i prilagode im se. Od ove godine mijenja se startna procedura za sprint natjecanja. Natjecatelji će stajati iza svoji startnih blokova i kada ih sudac pozove na start imaju 5 sekundi da se umire u startnom bloku i u tom periodu sljedi pucanj koji označava start. Ako bilo koji natjecatelj ne bude spreman unutar tih 5 sekundi, dobiva žuti karton. Drugi žuti mu je ujedino i crveni, što znači diskvalifikaciju. Također se mijenja način čekanja za start i izlazak na start za disciplinu kronometar.

   

Alpe-Adria kup 2016, 12. sezona

1.kolo 7.5.2016. Kranj

REZULTATI